Invidia – marele cancer al sufletului

envy
Link-uri sponsorizate

V-ati intrebat vreodata de ce vedeti in jur atatia oameni nefericiti, abatuti, tristi, rai, inclinati spre violenta?

Ei bine, trecand peste saracia pur romaneasca – o saracie mai degraba morala – si peste traumele din copilaria multora dintre noi, sa stiti ca invidia este una dintre principalele cauze, alaturi de frica.

Invidia este un adevarat cancer al sufletului.
Din acest punct de vedere, se pare ca societatea romaneasca este metastazata!

Romanii pur si simplu nu stiu sa se bucure de ceea ce au! Cumva le este si greu, din moment ce societatea ii invata non-stop sa traiasca din comparatii.

“Ia uite-l pe ala, al dreacu’, a furat de la stat si acum se da mare”, “ia uite-o pe aia, o curva, le-a supt-o tuturor sefilor si acum se da doamna” – iata doar doua exemple de invidie pura, de cele mai multe ori bazata pe 0 informatie despre persoanele in cauza.

Ce fac oamenii atunci cand apare cineva altfel? Incearca sa-l deprecieze!

Asta se intampla intr-un loc in care apare o femeie aratoasa si eleganta! Daca te uiti la celelalte femei, vei vedea acele priviri depreciative. Doar femeile la fel de aratoase nu vor schita niciun gest.

O femeie care arata mai bine decat cele mai multe femei dintr-un local va fi automat facuta bucati.

Frumos spune Bertrand Russel in cartea “In cautarea fericirii” – “placerea de a barfi este expresia invidiei generale”.

Nu vi se pare ca fix asta se intampla in locurile de socializare? Barfa? Invidie generalizata?

Daca mergeti intr-un club veti vedea ca toata lumea se uita la toata lumea. De ce? Pentru ca se compara! Concureaza unii cu ceilalti!

Nimeni nu se afla acolo pentru a se simti bine, ci pentru a epata mai mult, pentru a iesi mai mult in evidenta.

Interesant este ca oamenii astia se intreaba apoi de ce sunt nefericiti :)

Cum de ce? Pentru ca invidia te stoarce de energie, te pustieste in suflet.

“Dintre toate caracteristicile firii umane obisnuite, invidia e cea mai regretabila, nu numai pentru ca persoana invidioasa urmareste sa pricinuiasca rau celui pe care-l invidiaza, dar prin invidie devine si ea insasi nefericita” – mai scrie Russell.

Cum se traduce asta? Simplu – omul, in loc sa se bucure de ceea ce are, sufera pentru ceva ce au ceilalti!

Funny?

Asa se explica avalansa de indivizi care prefera sa le faca rau altora decat sa incerce sa faca ei ceva util pentru ei. Dulce razbunare!

Invidia sufoca admiratia, distruge fericirea, umbreste iubirea!

Si, din pacate, este adevarata religie a lumii moderne.

Iar ea este alimentata fix de societatea asta competitiva in care traim.

Din cauza luptei pe care o ducem zilnic, uitam sa ne bucuram de ceea ce avem, uitam sa ne bucuram de natura, de oameni, de animale, de orice e frumos!

Care este solutia?

“Disciplina mentala” si eliminarea gandurilor fara rost.

Comparatiile nu te ajuta la nimic.

Cum sa te afli la munte si sa nu te bucuri de clipa, de peisaje, de aerul curat? Cum sa stai pe Facebook si sa te intristezi vazand persoane care se afla in Dubai?

Stiti ce ar fi tare? Ca aia din Dubai sa vada poze cu tine si sa spuna – mama ce mi-as dori acum sa respir niste aer de munte…

Aparent si tu si ei zambiti! Ce ironie macabra!

Stiti care este marea iluzie a oamenilor (mici)? Ca au senzatia ca succesul ii va scapa de invidie.

Fals! Tot Russell spune ceva extrem de interesant – “nu poti sa scapi de invidie cu ajutorul succesului, caci intotdeauna se va gasi in istorie sau in legenda cineva ale carui succese le intrec pe ale tale”. 

Drept urmare, pana cand nu ne vom vindeca de invidie nu vom reusi sa fim fericiti, oricat de mult vom incerca sa dam bine la selfie-uri!

“Civilizatia umana a modelat sufletul omenesc spre ura si nu spre prietenie” – mai scrie Russell. Asa este, dar de noi tine sa indreptam lucrurile. Trebuie doar sa ne dorim.

Sa ne dorim in primul rand sa ne largim “orizonturile inimii. Omul modern trebuie sa invete sa treaca dincolo de hotarele intre care-l ingradesc ele in prezent si, facand asa, sa dobandeasca libertatea Universului”.

Altfel, este posibil sa ne nimicim intr-o imensa revarsare de ura…

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Foto Credit: secretsocietyofthesoulsisters.wordpress.com

Link-uri sponsorizate

Comments