Iubirea este o forma de generozitate

generosity
Link-uri sponsorizate

Iubirea este o forma de generozitate – afirma psihanalistul Vasile Dem Zamfirescu intr-un interviu acordat revistei Cariere.

Insa pentru a putea fi generosi avem nevoie de o stima de sine crescuta.

Din pacate, se pare ca la nivel colectiv stima de sine este la pamant.
Suntem resemnati, tematori, neincrezatori in noi si in ceilalti si practic suntem condamnati la neiubire!

“Asa sunt eu! Ce vrei sa fac?” – ne grabim sa spunem atunci cand nu avem o explicatie logica a propriilor atitudini. “Fie ma placi asa cum sunt, fie…” – este o alta scuza!

Cum adica ce sa faci? Sa lucrezi cu tine! Sa iti gasesti caile prin care sa-ti ridici stima de sine.

Cum vrei sa iubesti cu stima de sine scazuta?

Stima de sine scazuta este un teren fertil pentru comportamente care nu au nicio legatura cu iubirea.

Stima de sine scazuta te face sa-l sufoci pe celalalt, sa nu ii permiti dezvoltarea, te face sa il controlezi si sa-ti doresti sa-l modelezi dupa bunul plac.

Unde e generozitatea in toata aceasta constructie? Nicarieri!

Nu exista generozitate reala pe fondul unei stime de sine la pamant!

Iar in iubire, generozitatea se manifesta – asa cum spune psihanalistul “atunci cand persoanele aflate in relatie isi favorizeaza una alteia dezvoltarea”. Asta inseamna generozitate in iubire!

Nu-i asa ca suna frumos?

Vai dar cat de greu este sa obtinem asta. Si stiti de ce? Pentru ca in majoritatea cazurilor, daca nu cumva procentul e chiar mai mare, atunci cand intram in relatii… intram cu stima de sine pe minus! Si asteptam ca stima de sine sa ne fie ridicata de celalalt. Partea proasta este ca si celalalt intra la fel.

Oricat de mult ne-ar placea sa idealizam iubirea, oricat de mult am incerca sa parem profeti ai iubirii, trebuie sa admitem faptul ca nu stim sa ne curatam de buruienile despartirilor si preferam relatiile shot, adica relatiile care ne ofera mici doze de bine, mici trepte de ridicare!

Din pacate, ne multumim sa ne ridicam atat cat avem posibiilitatea sa respiram putin!

Si uite asa ajungem la ce spune Vasile Dem Zamfirescu – “Daca va intrebati cum iubesc romanii, s-ar putea sa aflati lucruri nu tocmai placute, tocmai pentru ca nu exista un nivel de dezvoltare psihica la nivel colectiv suficient de inalt care sa permita acest schimb generos, intru dezvoltarea partenerului”.

Da, stiu, veti spune ca suntem un popor religios. Eu as spune ca suntem asa doar aparent – doar ca zar de fuga. In realitate, mi se pare ca suntem un popor acoperit de rusinea propriei incapacitati de dezvoltare, un popor incapabil sa respecte celebra vorba biblica – “iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti”.

De ce suntem incapabili sa ne iubim aproapele? Pentru ca nu stim sa ne iubim pe noi!

Iubirea are nevoie de stima de sine crescuta! Or fix asta ne lipseste in cele mai multe cazuri!

Solutia?

Vasile Dem Zamfirescu propune formarea unui “minister al stimei de sine”! Cred ca ar fi prima institutie cu adevarat utila in statul roman din ultimii 70 de ani. Macar ar fi prima institutie in care nu se poate lua spaga!

Un minister care sa se ocupe de ridicare stimei de sine colective!

Mie imi suna excelent! Pana la urma de ce sa nu incercam orice varianta care ne-ar putea readuce putin pe drumul spre bine?

Chiar nu ne-am saturat de atata negativitate? Chiar ne place sa ne balacim la nesfarsit in mocirla comportamentelor toxice?

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Foto Credit: tomlohrmannmusic.com/blog

Link-uri sponsorizate

Comments