Logica afacerilor piramidale – ‘Da si mie niste bani!’

eu99
Link-uri sponsorizate

Mai tineti minte cocalarii din anii ’90? Aia care aveau perciuni peste urechi, pantofi cu ciucurasi (si ciorapi albi), pantaloni cu pense si ghiuluri pe mana?

Mai tineti minte abordarea lor?

“Da si mie niste bani… Iti dau dublu sa moara mama. Fratele tau are o combinatie tare de tot. Nu ai vazut asa ceva. Garantat imi dublez banii”.
Pe aceeasi strategie cocalareasca se bazeaza si marile afaceri piramidale – vrajelile alea care iti promit ca te vor scoate din mizerie si te vor transforma intr-un Bob Proctor al scarii tale de bloc.

In ultimii ani am fost invitati la tot felul de escrocherii de genul asta – am vazut evenimente despre cafea care de fapt nu este cafea, ci o substanta care cica tine bolile la 3m distanta de tine; mi s-a prezentat un business de succes cu lingouri de (h)aur listate la bursa din Elvetia – asta chiar era girat de Proctor :)), mi s-a facut capul mare cu suplimente alimentare care te falimentau in maximum doua luni sau mi s-a spus ca daca dau 300 de dolari si apoi cate 50 de dolari pe luna, pot sa ma duc in vacante de vis… cu super-oferte!

La un calcul simplu, dai 300 de dolari si alti 300 in 6 luni, niste baieti iti ruleaza acesti bani in timpul asta si, la un moment dat, te duci si tu in vacanta. Sigur, avionul nu intra in calcul… asa ca poti ajunge linistit la 1.000 de dolari. Well, daca privesti si mai in detaliu, vei vedea ca poti sa-ti gasesti si singur niste oferte misto – ca doar nu esti cretin si nu iti curge scuipat din gura.

Stiti ce e misto la toate vrajelile astea de prost gust? Ca se bazeaza pe prostia si naivitatea oamenilor.

De fiecare data cand am fost invitat la chestiunile astea, am spus acelasi lucru – “NU!”

Stiti de ce? Pentru ca nu pot sa ma duc la prietenii mei si sa ma transform in cocalarul ala din anii ’90.

Nu pot sa le spun – “Da si mie niste bani. Iti dau super-oferta pe ei… sa moara mama!”

Pur si simplu nu pot.

Faza si mai funny este ca acesti imbarligatori chiar cred in escrocheria lor. Si se jura ca nu este piramidal.

Okay, sa presupunem ca dau banii aia la inceput si ca nu aduc pe nimeni sub mine in piramida! Ce se intampla? Se blocheaza lantul la mine sau sunt eu exclus?

O intrebare care ridica sprancenele trantorilor.

Da ba, fix asta sunteti, niste putori ordinare care protesc oamenii naivi, promitandu-le averi colosale fara sa faca nimic.

Sunteti niste cocalari moderni si, chiar daca va imbracati de fite si mirositi bine, tot purtati perciuni peste urechi, pantofi cu ciucurasi si ghiuluri… pe constiinta!

La munca trantorilor!!!

Link-uri sponsorizate

Comments