Ce gandesc femeile?

raluca_hagiu_bun
Link-uri sponsorizate

Ieri am văzut “Masculin – Feminin”, de Lia Bugnar. Mi-a plăcut. Mult.

Ținând cont de faptul că sunt blogger oficial al Festivalului de Teatru Undercloud alături de Andrei Vulpescu, după spectacol ne-am aruncat o provocare. Să facem o recenzie cross pe tema – „ce gândesc bărbații/femeile” El scrie ce găndesc bărbații pe blogul meu și eu ce gândesc femeile pe blogul lui.

Iată care sunt cele 10 teme de discuție. Să vedem cine va ieși din această dispută neșifonat. :-))

1. Barbații nu observă schimbările mici: tunsoarea, nuanța rujului…
Nu sunt de acord. Toți prietenii mei au observat că m-am tuns după ce le-am spus. Unii au remarcat și când mi-am schimbat culoarea părului: “Mi s-a părut mie sau e ceva schimbat la tine? Te-ai tuns?”. Doar în privința culorilor am avut câteva dezbateri aprinse. Marsala (apropo, culoarea anului 2015), fucsia, tangerine, vermilion, lila… sunt doar câteva dintre cuvintele a căror soartă este să stea doar pe buzele femeii. Cel mult pe gulerul de la cămașa bărbatului.
Masculin-Feminin are multe nuanțe, mai bine dezbateți subiectul în cuplu. Cu siguranță jumătatea feminină a văzut nuanțe care bărbatului i-au scăpat.

2. Cum reacționează bărbații când află ca vor avea un copil?
– Eva: “Sunt însărcinată, nu te bucuri?”
– Adam, cu o față perplexă: “Sigur că mă bucur!”
– Eva, convinsă că spune adevărul: “Când?”
Un prieten mi-a spus că atunci când și-a ținut copilul în brațe pentru prima oară nu a simți nimic. A doua oară la fel. A treia oară, surpriză, tot nimic. Abia după câteva luni a devenit conștient de legătura cu ființa căreia i-a împrumutat genele. Probabil că niciodată nu e prea târziu să te obișnuiești cu ideea că ești tată.

masculin_feminin1
3. Complexul lui Oedip
– Adam: “O să fii o mamă grozavă. Mi-ar fi plăcut să fii mama mea.”
– Eva: “Și tu ai fi un tată grozav, mi-ar fi plăcut să fii tatăl meu.”

Ce-o fi mai greu? Să deosebești un pattern Louis Vuitton adevărat de unul fals sau să-ți recunoști propriile pattern-uri amoroase și să-ți asumi serigrafia inimii? Copilul oedipian ascuns în noi reapare când dorim și iubim și, din acest motiv tindem să repetăm aceleași comportamente sentimentale. Când ai chef să schimbi pattern-ul Louis Vuitton, porți altă geantă, dar când vrei să schimbi pattern-ul amoros, cum reorganizezi marfa în magazinul cu vise? Freud și-a descifrat propriile vise pentru a enunța cea mai celebră teorie psihanalitică. Iar complexul lui Oedip, motivul pentru care fiecare băiat e îndrăgostit de mama lui și fiecare fetiță vrea să se mărite cu tatăl ei, este un subiect inepuizabil de dezbatere. Adevărat sau fals?

4. Femeile se subapreciază
“Ești prea modestă, Adam. Te subapreciezi ca toate femeile”, își ironizează Eva viitorul fost soț.

Relația dintre cele două personaje principale ale piesei este neașteptată. Eva încearcă, aparent fără succes, să înțeleagă latura feminină a lui Adam. Dincolo de intriga piesei și de ironia situației, mesajul e perfect valabil. Experiența m-a învățat că modestia mai mult încurcă decât ajută. Iar vorba “Lauda de sine nu miroase a bine” e o prostie. În final, tu ești cel mai bun ambasador al tău, nimeni n-o să spună în locul tău cât de minunat(ă) ești și dacă le povestești oamenilor ce calități ai, asta nu înseamnă că te lauzi. Doar ilustrezi realitatea.

5. Politețea sexuală
Dragostea fără sa te miști. Un alt punct G al discuției dintre personaje. “Am fi făcut sex fără să ne mișcăm. Esență de iubire.” Nu știu cum a interpretat Vulpescu, colegul meu de bancă la teatru, acest subiect, dar am un feeling că unghiurile de abordare sunt complet diferite. Ca de la femeie la bărbat. Și invers. La începutul unei relații, singurele care se întâlnesc sunt periferiile celor doi. Atingi persoana din exterior, faceți dragoste, dar până și sexul e periferic. Pe măsură ce relația devine profundă, intimă, apropiată, centrele îndrăgostiților ajung să se întâlnească. Ca să găsești centrul unei persoane, trebuie să-i permiți ei înșiși să îți întâlnească centrul, adică să devii extrem de vulnerabil, să fii complet deschis… Atunci putem vorbi despre iubire. Esență de iubire. Înainte e doar gimnastică ritmică.

6. Cum poți iubi un bărbat care “nu te vede”?
“După logica prietenilor mei, treci printr-un corp de femeie fără să poposești prea mult.” Îmi place să cred că este doar o replică spumoasă dintr-o piesă de teatru memorabilă, scrisă de Lia Bugnar. Nu cred că poți iubi un bărbat care “nu te vede”. Vezi imediat că este un bărbat care nu te iubește.

masculin_feminin

7. It’s not you, it’s me
– Eva: “Spune-mi ce nu e bine la mine și mă schimb!”

– Adam: “Ești perfectă. Dacă aș fi femeie, aș vrea să fiu tu!”
– Eva: “Nu poți să fii eu, locul e ocupat!”
Când un bărbat îți spune că el este problema, crede-l pe cuvânt. Spune adevărul. Înseamnă că pur și simplu nu e pregătit pentru tine. De ce să-ți pierzi vremea încercând să-l convingi? Mai devreme sau mai târziu vei constata că oricum nu era relația potrivită.

8. În loc să te lași iubit, te ocupi de ura ta pentru tine?
Dacă te iubești suficient de mult, vei știi și să te lași iubit(ă). Nu fugi de tine, n-ai unde să te ascunzi. Nici în altă țară, nici pe alt continent, nici în alt corp. Cea mai importantă persoană pentru tine ești tu. De fiecare dată când m-am pierdut pe drum în vreo relație, mi-am dat seama că singurul om pe care nu aș vrea să-l dezamăgesc niciodată sunt eu. Poate sună egoist, dar nu e. Numai așa pot fi generoasă cu dragostea, bunăvoința și lucruri frumoase care vin din echilibrul interior.

9. A doua șansă.
De ce nota Do e privilegiată? De ce are două șanse să existe pe portativ? Notele muzicale ar fi trebuit să fie 7. Precum cele 7 miniuni ale lumii, precum artele… Eu cred în a doua șansă. Dar numai atunci când ea nu se numește ciorba reîncălzită.

10. Cum arată viața pentru care merită sa te deranjezi?
… să te deranjezi să vii pe Pământ? Se întreabă unul dintre personaje. Destinul ipotetic al său pendulează între banal și suprarealist. Spre finalul piesei, apare și răspunsul “Iubirea e singurul lucru pentru care merită să te naști.” Și viață fără iubire nu există.

Cronică de teatru în varianta scurtă: vă rog, mergeți să vedeți “Masculin-Feminin, de Lia Bugnar, cu acești actori talentați: Marius Manole, Ilinca Manolache, Anghel Damian, Theodora Stanciu, Laura Creț. Chiar merită!

Festivalul de Teatru Undercloud este un proiect susținut de Raiffeisen Bank. În fiecare zi, la MȚR, te poți bucura de o gură de oxigen cultural. Consultă programul festivalului pe www.undercloud.ro.
#raiffeisenimpreuna #impreunalateatru

Vrei sa afli ce am scris eu? Intra AICI 

Foto: Cătălina Flămânzean si Marius Baragan

Link-uri sponsorizate

Comments