De ce nu invatam nimic din greselile noastre?

eumens
Link-uri sponsorizate

“Oamenii chiar ar putea invata ceva din propriile greseli, daca nu ar fi preocupati cu negarea lor”.

Excelenta pilda! Si adevarata!

Chiar ieri discutam cu o prietena pe tema asta si mi-am dat seama ca oamenii continua sa faca aceleasi greseli pentru ca nu-si dau seama ca de fiecare data cand le fac, pierd mult mai mult timp cu negarea decat cu invatarea.
Este adevarat, nu toata lumea invata ceva din propriile greseli.

De ce? Simplu!

Pentru ca pentru a putea invata ceva trebuie intai sa constientizezi faptul ca ai gresit. Iar aici intervine marea problema! Foarte multi oameni refuza sa accepte faptul ca au gresit. Orgoliul lor este atat de puternic, incat pur si simplu refuza sa accepte faptul ca au gresit.

Nici macar nu se chinuie sa faca o analiza si sa vada ce s-a intamplat. Nu, dau vina pe ceilalti – cel mai usor lucru posibil; zarul de fuga perfect – si merg mai departe.

Si ce se intampla? Bineinteles ca repeta aceeasi greseala la nesfarsit.

Orgoliul este cel mai mare dusman al invatarii! El nu te lasa sa inveti din greseli. Nu te lasa pentru ca iti spune tot timpul – “esti perfect, nu ai gresit cu nimic, nu e vina ta”.

Bullshit!!

Nicio relatie nu se incheie din vina exclusiva a unuia dintre parteneri. Da, stiu… orice despartire doare. Insa haideti sa fim seriosi – o relatie care se destrama nu implica o singura persoana.

In relatia aia ai existat si tu, ceea ce inseamna ca daca s-a incheiat si tu ai avut partea ta de vina – fie si daca ne gandim la faptul ca ai acceptat sa intri sau sa continui relatia, desi era evident ca nu are niciun viitor.

Asa cum spuneam, este greu sa inveti ceva din propriile greseli fara sa constientizezi faptul ca ai gresit. E mai simplu sa te victimizezi – asta iti aduce si un plus de atentie din partea celorlalti – si mult mai complicat sa-ti analizezi deciziile si sa incerci sa intelegi ce te-a facut sa alegi astfel.

Am auzit de o gramada de ori formularea – “stiu exact ce greseala nu voi mai repeta”. Dupa cativa ani am auzit aceeasi partitura – si va rog sa ma credeti… era vorba despre aceeasi greseala.

Da, avem patternuri pe care le repetam, chiar si sub diferite forme, patternuri pe care este extrem de greu sa le corectam sau sa le schimbam.

N-ai cum sa schimbi comportamente dobandite in ani si ani de zile in cateva luni. Este imposibil. Trebuie reinstalat tot sistemul, iar asta cere timp si exercitiu.

Iar atunci cand intervine si orgoliul… oho, atunci sa te tii.

Da, stiu, schimbarea este singura constanta in Univers, insa la nivel comportamental, schimbarile se produc foarte greu si doar dupa o constientizare atenta si un lucru cu tine pe o perioada foarte lunga de timp.

Da, de asta nu invatam nimic din propriile greseli – pentru ca suntem prea mandri si prea ocupati cu negarea lor!

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Link-uri sponsorizate

Comments