Top 5 motive de cearta in cuplu

fight
Link-uri sponsorizate

Certurile sunt inevitabile in cupluri. Cred ca sunt foarte rare cazurile in care oamenii care traiesc in cuplu nu se cearta.

Intr-un fel, certurile de cuplu sunt firesti – in definitiv ce inseamna un cuplu – “ciocnirea” a doua personalitati, fuziunea a doua culturi si cu bune si cu rele. Or, in acest context, este normal sa apara si disensiuni.

La prima vedere, s-ar spune ca ar fi bine sa evitam certurile de cuplu, pentru a nu risca sfaramarea a tot ceea ce am construit.

Daca ne uitam in jur, daca ne uitam la certurile cunoscutilor, putem spune ca da, ar fi okay ca respectivii sa incerce sa evite certurile. Nu de alta, dar alea numai certuri nu sunt, ci mai degraba razboaie.

Si totusi, eu cred ca certurile pot avea si parti sanatoase, cata vreme stim cum sa le gestionam. Acum cateva zile am citit o chestiune interesanta – “certurile te ajuta sa-l cunosti mai bine pe celalalt”.

Are sens, nu credeti?

Atunci cand cunosti un om, este bine sa-i cunosti toate laturile. Deci da, o cearta te poate ajuta sa-l cunosti mai bine pe celalalt. Sunt de acord cu asta.

Stiti care cred eu ca este problema cu certurile astea? Ca arata de fapt cat de multa iubire exista in cupluri.

De-a lungul anilor am vazut multe certuri de cuplu. Wow! Cata revarsare de manie! Cata lava de toxicitate!

Nici vorba de iubire! Daca ii studiezi in acel moment pe cei care se cearta, iti dai seama ca sunt un soi de razboinici care cauta cea mai buna varianta de anihilare a celuilalt. Niciunul nu se gandeste sa se puna in pielea celuilalt sau sa aplaneze conflictul.

Nu, in cele mai multe cazuri, fiecare vrea sa-l vada pe celalalt intr-o balta de “sange”. Ei bine, in multe cazuri, conflictele se incheie cu sex (unii ar spune dulcea impacare)… numai ca problema nu este nici pe departe rezolvata. Ea ramane acolo, in adancurile celor doi, asteptand cuminte o noua erupere.

De altfel, potrivit lui John Gottman – specialist in relatii – circa 69% dintre conflictele conjugale nu se rezolva niciodata.

De ce? Tocmai pentru ca oamenii prefera sa bage gunoiul sub pres in loc sa comunice.

Ce se intampla mai departe? Fiecare asteapta urmatoarea cearta, perfectionandu-si intre timp tehnicile de atac.

Acum este momentul sa lansam o alta intrebare – care ar fi principalele motive de cearta in cuplu?

Ei bine, ele sunt urmatoarele:
1. Timpul liber
2. Treburile casei
3. Intimitatea fizica
4. Extinderea familiei 
5. Banii

Sa le luam pe rand:

1. Timpul liber
Imi plac oamenii care abia asteapta sa se ‘desparta’ in timpul liber. Adica fetele sa iasa cu fetele si baietii (la bere) cu baietii. Va dati seama cat de naspa trebuie sa fie relatiile alea, cata tensiune trebuie sa existe, daca unii isi doresc o asemenea evadare? Ce credeti ca fac ei atunci cand se separa? Ati ghicit – in foarte multe cazuri isi barfesc partenerii! Fericirea bat-o vina :)) Sigur, nu trebuie sa stai legat cu catuse de parter, insa treaba asta cu timpul liber poate fi rezolvata cu usurinta, fara sa se ajunga la certuri, cata vreme exista pasiuni comune. Atunci cand nu exista pasiuni comune… sa te tii :)) Un alt motiv de cearta ce poate intra la “timp liber” este televizorul. El vrea meci, ea vrea film! Va suna cunoscut? Care este solutia de compromis? Al doilea televizor :)) Cum se proiecteaza solutia asta in viitor? Doua case… deci despartire :))

2. Treburile casei
Aici intervine conflictul dictat de rolurile de gen. Cum adica sa vezi un barbat spaland vasele? Nu exista asa ceva :)) Asta nu este o activitate masculina! Si uite asa te alegi cu una bucata razboi. Rolurile astea de gen ar trebui rescrise, iar barbatul ar trebui sa inteleaga faptul ca femeia nu le poate duce pe umeri pe toate. Ea are nevoie de ajutor! Aici nu ar trebui sa existe certuri. Si totusi…

3. Intimitatea fizica
Eiiii bineeeee, ajungem si la sex. Da, oamenii se cearta si din cauza sexului. Am ajuns sa traim pe repede inainte si nu ni se mai pare cool sa pierdem vremea cu imbratisari, post-ludiu etc… Doar maine avem o sedinta importanta… Si uite asa ne racim si ne indepartam unii de ceilalti. Nu, aici nu se negociaza! Intimitatea fizica este extrem de importanta in viata de cuplu si nu cred ca exista vreo alta activitate mai importanta.

4. Extinderea familiei
Nici aici nu sunt prea multe de spus. Si aici lucrurile trebuie sa curga de la sine. Atunci cand impui ceva, risti sa strici tot. Nimanui nu-i place sa fie constrans sau obligat sa faca ceva…

5. Banii
Nu infidelitatea este principalul motiv de divort, ci banii! Certurile de la bani genereaza adevarate prapastii in cuplu. Atunci cand am scris textul “Avem un cuplu, ce facem cu banii”, am ramas socat de raspunsuri. Oamenii invoca iubirea, ba chiar tanjesc dupa ea, insa nu par sa fie dispusi sa-si imparta banii cu persoana iubita. Funny sau nu?

De-a lungul anilor si eu m-am certat la greu si eu am vrut sa castig! Insa de cativa ani incoace am invatat un lucru extrem de important – cearta inseamna cunoastere si nu dorinta de castig!

Atunci cand iti doresti sa castigi, inseamna ca cineva trebuie sa piarda si, in foarte multe cazuri, cel care pierde esti fix tu, cel care credea ca a castigat :))

Foto: gameofdiapers.com

Link-uri sponsorizate

Comments