Care este secretul relatiilor de lunga durata?

love-online-dating
Link-uri sponsorizate

Traim in era super-ofertelor de sezon! Cumpara (compara) acum, doar acum – cu 50% reducere!

Avem reduceri la haine, la electro-casnice, la masini, la vacante… la relatii!

Da, nu radeti – exista si relatii la care poti beneficia de reducere, insa valabilitatea lor este limitata – cum intra oferta noului sezon, relatia ia sfarsit, iar oamenii migreaza spre urmatoarea oferta wow.

Am mai scris-o si o repet – in conditiile in care totul se desfasoara pe repede inainte in jurul nostru, in socialul imediat, este greu sa crezi ca acasa poti avea parte de o relatie durabila.

Ar fi practic singurul lucrur durabil din viata ta! Si totusi… se poate!

Pentru a manageria acest tablou contradictoriu – socialul in continua schimbare, in super-viteza si conjugalul static si durabil – este nevoie de o stare de spirit, ba chiar de disciplina (a nu se intelege puscarie).

Asa cum chinezii se trezesc dimineata si fac inviorare, dupa care isi incep activitatea, asa si cuplurile trebuie sa-si faca un program mental. Iar programul asta se numeste angajament! Relax, nu este un contract, cu clauze, ci o stare de spirit.

Ce inseamna asta? Ca cei doi devin constienti de faptul ca relatia lor este mai presus de orice si actioneaza ca atare.

Karl A. Pillemer – PhD la Weill Cornell Medical College – considera ca angajamentul este un element esential in economia relatiilor de lunga durata.

El spune ca o relatie de succes are un anumit grad de disciplina si tind sa-i dau dreptate. Lenea si delasarea distrug relatiile.

Un alt element important – spun specialistii – este modul in care cuplurile reusesc sa treaca peste situatiile conflictuale.

Atunci cand intelegi ca un cuplu inseamna o echipa, nu ai niciun motiv sa-ti urasti coechipierul, ci incerci sa-l intelegi, sa te pui in pielea lui/ei si sa gasesti solutii de iesire din impas.

Michael Karson – psiholog la Universitatea din Denver spune asa vis-a-vis de gestionarea conflictelor – “Atentie la certuri. Doua persoane care se iubesc isi amintesc, in orice cearta, de ceea ce simt una pentru cealalta si nu arunca vorbe pline de venin”. Mi se pare un aspect extrem de important.

De-a lungul anilor am vazut foarte multe relatii pline de venin. Nu au rezistat! Nu aveau cum!

Erau practic niste razboaie de uzura! Pana la urma cineva a cedat si a plecat…

Intr-o relatie functionala, cei doi inteleg un lucru elementar – “Fiecare dintre parteneri iubeste si este iubit si fiecare dintre cei doi se simte norocos ca celalalt exista in viata lui”.

Da, asta inseamna o relatie functionala – DOI oameni fericiti, nu unul fericit si unul suferind.

Drept urmare, care ar fi raspunsul la intrebarea din titlu? Simplu – iubirea! Ce este iubirea? O constructie complexa ce cuprinda “sfanta treime” a relatiilor – pasiune, intimitate, angajament!

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Link-uri sponsorizate

Comments