Eu sunt eu, tu esti tu! Ce suntem noi?

eu23
Link-uri sponsorizate

“Sa ramai langa o persoana care nu te apreciaza este ca si cum ai fi prins in nisipuri miscatoare. Cu cat te misti mai tare, cu atat te scufunzi mai repede… in tristete”.

Nu stiu cui ii apartine acest citat, insa cred ca descrie perfect ce inseamna o relatie toxica.

Da, stiu, multe persoane se simt deranjate de termeni precum: “relatie toxica”, “femeie castratoare” sau “barbat abuzator”.

Asta nu inseamna ca acesti termeni nu au corespondenta in realitate.

Pe parcursul vietii avem tendinta de a ne manifesta masochist, avem tendinta de a inghiti cantitati uriase de tristeti si jigniri… de cele mai multe ori punandu-le sub semnul “iubirii”. Sunt sigur ca ati auzit in jurul vostru formularea “nu exista iubire fara suferinta”.

De parca asta ar insemna iubirea – suferinta! Fals!

Sa fim bine intelesi – o persoana care nu te apreciaza NU te iubeste!

Drept urmare, nu exista niciun motiv logic pentru care sa ramai intr-o relatie cu o astfel de persoana. Ce poti face alaturi de cineva care este dezgustat de tine? Nimic!

Prietenia, comunicarea, respectul, iubirea – sunt cateva dintre ingredientele care asigura o relatie/casnicie frumoasa. Nu o spun eu, ci cei de la Gottman Institute.

Or atunci cand vorbim despre lipsa de apreciere, cum putem vorbi despre prietenie? Despre ce comunicare vorbim? Ce facem cu respectul? Cum ne raportam la iubire?

Este imposibil! Cum sa-ti doresti sa construiesti ceva alaturi de o persoana pe care nu o apreciezi?

Tot cei de la Gottman sustin ca “o relatie este considerata vie atunci cand fiecare dintre parteneri simte apreciere si respect pentru celalalt”. Fiecare!

Fara aceste ingrediente nu se poate obtine starea de NOI! Fara aceste ingrediente ai un EU si un TU si eterna intrebare CINE SUNTEM NOI?

Cum poti avea un sens comun in cuplu atunci cand unul dintre parteneri il dispretuieste pe celalalt? Nu este evident ca cei doi vaslesc in directii diferite?

O relatie in care fiecare partener vasleste in alta directie nu are sanse de functionare. O astfel de relatie se transforma rapid in chin (macar pentru unul dintre ei), in acele nisipuri miscatoare care te trimit in adancurile tristetii.

Asta vrei?

Eu cred ca fiecare are datoria de a incerca sa fie fericit. Asta nu exclude alegerile gresite, dar nici invatarea din greseli.

Se spune ca doar 5% dintre relatii sunt cu adevarat functionale. 5%! Ce putin! Aproape ca putem spune ca nu exista :))

De ce se intampla asta? Nu cumva din cauza faptului ca ne raportam complet eronat la tot ce inseamna iubire, respect, apreciere, frumos?

Astept raspunsurile voastre…

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Link-uri sponsorizate

Comments