Mirul si birul

"Nu ne vindem tara!" - mai tineti minte cum strigau romanii in anii '90?

Ei bine, acum, la 25 de ani distanta, statul aplica un slogan modern si falimentar - "Ne-am vandut tara, iar acum o inchidem".

In Romania anului 2015 racoarea este cuvantul de oridine. Nu ordinea, ci racoarea!

Politicienii banuiti de fapte de coruptie 'gusta' la propriu racoarea (probabil singurul lucru just al acestei perioade), patronii gasiti cu nereguli ridicole in gestiune simt un soi de racoare pe sira spinarii vazandu-si afacerile inchise pentru 1 sau 3 luni; babuta care s-a trezit cu urzicile confiscate de ANAF simte racoarea sfarsitului mizerabil, iar cetatenii acestei tari, care inca spera la un trai decent... simt racoarea lipsei de solutii reale.

In tot acest timp, cei care conduc tara transforma aceasta mascarada a ANAF intr-o victorie a statului impotriva coruptiei, anuntand ca, in urma acestor inchideri si suspendari, la bugetul de stat s-au adunat suficienti bani pentru ca pensiile sa fie date inainte de Paste!

Ce populism infect! Ce campanie electorala ieftina!

In Romania prezenta, totul se rezuma la mir si bir. Unii se penibilizeaza in direct, ridicand ochii spre cer, facandu-si zeci de cruci si apeland la ajutorul divin (la ajutorul colegilor lor din Parlament), producand indignare pana la Cotroceni; iar altii simt gustul amar al birului in fata unui stat pus pe japca!

Romanii sunt revoltati! Mi se pare chiar ironic sa ajungi sa fii revoltat pentru ca statul incearca sa aplice legea.

Insa asta se intampla - oamenii se revolta! Si o fac pentru ca vad ca legea nu se aplica peste tot la fel. Se revolta pentru ca vad ca marile fapte de coruptie - fapte care au adus prejudicii de miliarde de euro - nu se solutioneaza cu recuperarea prejudiciilor.

Romanii nu sunt atat de prosti! Nu se lasa impresionati de pedepse de 6 ani de inchisoare. Ei stiu ca pedepsele alea sunt nule, cata vreme banii nu sunt recuperati. De ce? Pentru ca vor fi acoperiti din buzunarele lor!

Romanii se revolta atunci cand vad cine a fost in fruntea Finantelor tarii - un iubitor de arta si cavouri, un individ care isi ascundea tablourile in pereti... ca ultimii infractori. Romanii se revolta atunci cand vad ca asemenea indivizi nu sunt considerati un pericol public si sunt trimisi in arest la domiciliu.

Nu, romanii nu se opun aplicarii legii, ei stiu ca pentru a putea ajunge un stat civilizat este nevoie de justitie. Romanii se revolta cand vad cum se aplica legea.

Din pacate, pentru politicianul corupt exista mir si colegi cu drept de vot. Doua cruci, o lacrima, putin mir pe frunte... niste colegi cu suflet mare si gata - a scapat!

Pentru romanul de rand nu exista cineva care sa-l apere de justitie si nici mirul nu da rezultate. Romanul de rand este obligat sa simta povara birului! Iar asta ii genereaza frustrari uriase.

Ramane de vazut cat de adanc trebuie sa intre cutitul in os pana cand sa apara prima reactie.