Politicieni inchisi si bani liberi sau politicieni liberi si bani recuperati?

eu7
Link-uri sponsorizate

Marea lupta anti-coruptie, derulata extrem de agresiv in ultima vreme de cei de la DNA, se poate transforma intr-o simpla defilare pe catwalk-ul public al moralitatii cata vreme banii ciorditi de marii corupti ai tarii nu sunt recuperati.

Stiu ca cei insetati de sange si cei care urla de dimineata pana seara – “la puscarie” – imi vor sari in cap, insa pe mine chiar nu ma incanta cu nimic seria asta de arestari de rasunet.

Chiar nu ma intereseaza ca Udrea, Hrebe, Videanu sau altii ajung la racoare… cata vreme organele statului nu recupereaza sumele pe care acesti oameni se presupune ca le-ar fi sustras din bugetul statului.

Ce vrem noi de fapt – politicieni la bulau si bani imprastiati prin cine stie off-shore-uri din anumite insule sau bani recuperati si politicieni liberi?

Serios! Pe mine, ca cetatean al acestui stat, ma intereseaza doua lucruri – 1. recuperarea acestor sute de milioane de euro care au disparut in buzunarele coruptilor si 2. ce se intampla cu banii recuperati – pe scurt – cum sunt folositi?

Ca daca ii recuperam din buzunarele unor corupti si apoi intra in buzunarele altor corupti… nu am facut nimic.

Presedintele Romaniei – domnul Klaus Johannis – a declarat in cursul zilei de ieri ca prioritatea statului roman este recuperarea prejudiciilor.

Mi se pare normal sa spuna asa ceva in conditiile in care gradul de recuperare si executare a prejudiciilor de catre Ministerul Finantelor este de aproximativ 10%.

Ce inseamna asta? Ca desi hotararile judecatoresti definitive in cauzele marilor dosare DNA au inclus confiscarea a peste 310 milioane de euro – pana acum s-ar fi recuperat cam 10%, adica 31 de milioane de euro.

Si atunci cu ce ma incalzeste pe mine faptul ca politicienii sau oamenii de afaceri corupti sunt la puscarie? Cu nimic! Cei trecuti de 60 de ani oricum executa mai putin din pedeapsa – apropo … Copos o sa iasa cat de curand.

Ca sa va faceti o idee despre nivelul pagubei produse de acesti “inalti” oameni de stat – cu cei 310 milioane de euro s-ar putea plati salariile medicilor intr-un an de zile.

Frumos sau ce?

Si asta este doar inceputul. Cica la DNA mai sunt vreo 5000 de dosare – deci o gaura simtitor mai mare in bugetul statului.

Ce inseamna toate astea? Ca Romania este o tara infractionala pe toate palierele. Or daca la nivel politic se intampla lucrurile astea – ia ganditi-va ce se intampla la nivel de business de cartier?

Solutia? Nu cred ca este puscaria! Sincer, eu i-as lasa liberi, cu conditia sa returneze prejudiciul adus statului in maximum 2 saptamani. Altfel, le-as da inchisoare pe viata – ca sa nu apuce sa se bucure de conturile alea de prin insulele nu stiu care.

In plus, le-as interzice pe viata accesul in functii publice si le-as verifica periodic afacerile. Ca sa fie treaba… treaba.

Jur ca nu ma intereseaza sa avem o Romanie cu puscarii pline. Ma intereseaza insa al dracului de mult sa avem o Romanie in care coruptii chiar platesc in mod real pentru faptele lor. Iar in cazul de fata, prin plata ma gandesc la returnarea banilor ciorditi.

In momentul asta mi-e teama ca tot noi le platim cazarea! Iar mi se pare de-a dreptul haios!

Link-uri sponsorizate

Comments