Shopping is cheaper than therapy

shopping
Link-uri sponsorizate

Nu stiu cine a lansat vorba asta, insa mi se pare o mare tampenie! Pe langa faptul ca shoppingul nu este mai ieftin ca terapia, este cel putin haios sa vezi un asemenea mesaj intr-o vitrina… goala!

In plus, cum poti sa faci shopping cu sufletul pustiit? Cum poti sa te bucuri cu adevarat de produsele pe care le cumperi, cand sufletul tau este negru, cand gandurile tale sunt directionate in alta parte?

Dupa parerea mea… nu prea poti.

“Shopping is cheaper than therapy” – este mesajul care troneaza pe vitrina unui magazin de pe Calea Victoriei, in zona Amzei.

Magazinul este gol… inchis… probabil falimentat!

Nici nu ma mira! Atunci cand tintesti publicul depresiv… ar cam trebui sa te astepti sa dai faliment :))

Nu stiu cum gandesc femeile, insa eu, cand sunt suparat, sau am stari de usoara cadere… nu ma gandesc sa merg sa-mi cumpar un tricou sau ceva de imbracat. Nu am stare pentru asa ceva.

In momentele alea, singurul lucru care imi trece prin minte este – “cum ies din asta?” Si intru intr-o adanca introspectie pentru a vedea ce mi-a generat starea respectiva, fac un pas in lateral si incerc sa vad tabloul complet in care ma aflu, iar daca nu vad solutia… pun mana pe telefon si imi sun terapeutul.

Acum sa ajungem si la terapie – chestia aia de care fug cei mai multi ca dracu’ de tamaie… si cei care au scos mesajul – “shopping is cheaper than therapy” si mai ales cei care au scos mesajul “beer is cheaper than therapy” (barbatii au o si mai mare problema cu ideea de terapie).

In primul rand… terapia nu este o moda, ci o necesitate. Ceva util pentru tine, mai ales atunci cand ajungi in momente in care nu mai gasesti solutii.

La terapeut nu te duci doar ca sa spui ca te-ai dus. Nu, la terapeut te duci ca sa-ti rezolvi anumite probleme.

Si nu te duci cu zone ale fiintei tale blocate sau cu gunoaie sub pres, nu te duci sa-l minti, pentru ca daca faci asta exista doua variante – 1. se prinde si te trimite acasa si 2. risti ca terapia sa nu functioneze.

La terapeut te duci cu sufletul si mintea deschise. Este interesul tau, iar daca minti… te minti pe tine!

Relatia terapeutica inseamna cam 30% din succesul terapiei. Da, ati citi bine, o treime. Asa ca grija mare la cum va simtiti in relatie cu terapeutul. Daca simtiti ca nu rezonati… apelati la altcineva.

La relatia terapeutica se mai adauga efectul placebo – care inseamna 15%. Ce inseamna asta? Ca tu speri ca terapia va da rezultate si ca vei scapa de problemele tale.

Factorul personal al pacientului – adica factorii psihologici si de educatie; factorii economici si suportul social – contribuie cu 40% la succesul terapiei.

Daca adunam procentele… atingem 85%. Iar tot ce am enumerat mai sus tine de TINE!

Restul pana la 100% inseamna tehnici de interventie psihoterapeutica.

“Bine, bine… pai daca tine de mine, de ce nu ma rezolv singur?” – se vor intreba multi.

Raspunsul este simplu – pentru ca nu ai pregatirea necesara! Nici eu nu am avut-o si, chiar daca as avea-o… tot pot aparea situatii in care este nevoie de o privire din afara.

Drept urmare, consider ca mesajul “shopping is cheaper than therapy” este o prostie. De ce?

Pentru ca starea ta de bine nu poate fi pusa in balanta cu nimic si nici nu poate fi cuantificata.

Starea de bine se simte, nu se calculeaza in bani!

Foto Credit: itsgoodtobequeen13.blogspot.ro

Link-uri sponsorizate

Comments