Bogdan Popoiag – de la Hip-Hop la Jungle

bogdanpopiag
Link-uri sponsorizate

Bogdan Popoiag a incheiat sezonul de Back to my selector de la Fratelli Espresso Bar.

Ca de obicei, am fost la fata locului si am stat de vorba despre muzica si inceputuri.

Chiar am fost curios sa aflu cum a luat contact cu muzica producatorul Bogdan Popoiag.

Cine este el? De unde il stiti? De pe vremea proiectului Unu (“mai avem nevoie si de iarbaaaa”… mai tineti minte?) sau, mai nou, din R.O.A.

Despre piesa Dragostea din tei – pe care a compus-o – nu am vrut sa scriu. Nu este un scandal de care isi aminteste cu placere (fac pariu).

Ca sa nu o mai lungesc, iata ce mi-a spus Bogdan:

“Cu totii am luat contact cu muzica in copilarie, iar daca ai un frate mai mare… ai un avantaj. Al meu este mai mare cu 5 ani. La un moment dat tin minte ca incercam sa ma integrez in cercul lui de prieteni, ceea ce este imposibil.

Asta se intampla prin ’88. Unul dintre prietenii foarte buni ai lui Mihai avea video si tatal lui ii aduce casete cu concerte.

Sa ai video in anii ’80 era o chestie. Prin ’88, desi plangeam sa ma uit la Tom si Jerry, cumva ma obliga sa ma uit la concerte. Primul a fost un concert Duran Duran.

La varsta aia, la 6 ani, a fost o chestiune fantastica. Ce puteai sa vezi la TVR? Doua ore de program obosit? Pentru mine a fost un soc, a fost un experiment unic sa vad ceva ce nu se intampla in Romania.

Asa am inceput sa ma indragostesc de muzica si, mai tarziu, sa devin colectionar. In ’92 am primit o caseta cu The Prodigy… Nu avea lista, coperta, nu avea nimic… eram disperat sa stiu mai multe despre ei.

Atunci am apucat pe directia asta rave. In acelasi timp, imi placea si Hip-Hop-ul. Era cumva revelatia anilor ’90.

In ’94-’95 au aparut primele beaturi de jungle cu rime de ragga pe ele. Atunci a aparut o noua zona de muzica electronica.

In mod firesc, primele piese pe care le-am facut in ’96 erau de jungle. Ne jucam cu clapa de jucarie… la vremea aia ne bucuram de ceea ce aveam, iar daca luat un sample de pian eram fericiti.

In ’97 am luat un MC303 si asa s-a schimbat tot. Era primul sequencer pe care am pus mana. Puteai sa faci tot cu el. Atunci am inceput sa produc primele piese adevarate” – mi-a spus Bogdan Popoiag.

Iata si cateva recomandari muzicale:

1. Kraftwerk – The Model

2. The Prodigy – Charly

3. House of pain – Jump around

4. M Beat feat General Levy – Incredible

5. Santos – Camels

Link-uri sponsorizate

Comments