Curva e de vina

eu90
Link-uri sponsorizate

“Carnagiul de pe DN1, provocat de un sinucigas, din cauza unei fete” – este titlul aparut pe Ziare.com dupa groaznicul accident produs zilele acestea.

Povestea o stiti – un tanar de 28 de ani si-a pus capat zilelor – cica din cauza suferintei din dragoste – luand cu el alte cinci vieti nevinovate.

Cum rezolva presa un astfel de caz? Simplu… din condei, scurt si sec – “din cauza unei fete”.


Va dati seama ce nesimtita? Din cauza ei au murit 6 persoane si nu din cauza unui individ dereglat psihic, un individ care nu a stiut sa-si gestioneze propriile emotii.

Nu, nu el a fost vinovat, ci “curva aia”.

Nu e simplu? Nu e misto? NU! Cand vad astfel de explicatii mi se urca sangele in cap.

Ma scot din sarite abordarile astea penibile, pline de clisee. Ce este o sinucidere? O ucidere de sine! Unde este a treia persoana? Unde este vinovata in acest peisaj? Ati ghicit – nu exista, pentru ca in asemenea cazuri nu exista decat un singur vinovat – cel care-si pune capat zilelor.

El s-a raportat aiurea la relatii, el nu a stiu sa-si gestioneze viata si emotiile si a clacat. Oricine poate fi inselat sau parasit, insa asta nu inseamna ca trebuie sa-ti iei viata. Ar insemna sa avem mii de sinucideri zilnic (fereasca Dumnezeu).

Cred ca ar fi momentul sa incheiem cu tampeniile astea siropoase de genul – “sinucidere din dragoste”. Ce e aia sinucidere din dragoste? Ce treaba are dragostea cu sinuciderea?

Dupa parerea mea nu exista vreo legatura. Un om care iubeste, in primul rand se iubeste pe sine, iar daca te iubesti pe tine si persoana langa care ai trait decide sa plece, nu iti iei viata, ci ii multumesti pentru tot si mergi mai departe spre o alta experienta.

Cam asa functioneaza treaba cu oamenii care iubesc – inteleg ca iubirea nu inseamna dependenta si ca nimeni nu este obligat sa te iubeasca la nesfarsit. Singura iubire care ar trebui sa dureze toata viata este cea de sine. Atat! Iar aici nu e vorba despre egoism, ci despre asumare.

Sigur ca doare atunci cand esti inselat sau cand esti parasit. Sigur ca nu toti oamenii sunt puternici, sigur ca nu toti reactionam la fel in momente grele, insa haideti sa nu mai dam vina pe dragoste sau pe femeie. Nu, un om care decide sa-si puna capat zilelor nu are o problema aparuta ieri… Problema lui este veche si l-a macinat constant.

Asa se intampla in cazurile de acest gen. Sub suferinta aparenta exista alte traume mult mai nasoale.

Asa ca haideti sa ne raportam corect la suicid – este o decizie personala si fiecare om este responsabil de deciziile pe care le ia. Aici nu exista vina altei persoane. De fapt nici nu cred ca e corect sa vorbim despre vina. Aici vorbim despre decizie si atat.

Din punctul meu de vedere, sa punem o asemenea decizie pe umerii unei terte persoane sau pe “umerii” dragostei mi se pare penibil.

Link-uri sponsorizate

Comments