Capra vecinului – marele dusman al romanilor

vecini
Link-uri sponsorizate

Capra vecinului este cel mai mare dusman al romanilor. Cel putin asta indica rezultatele unui studiu Eurostat, citat de Institutul National de Statistica si preluat de Libertatea.

Romanii sunt deranjati de vecini. Ii intereseaza ce face vecinul, ce si-a mai luat, cu cine umbla sau pe cine a mai adus acasa.

Si va mai intrebati de ce suntem dezbinati?

Va mai intrebati de ce ne dusmanim? Iaca de aia? Pentru ca in loc sa ne ajutam, in loc sa ne intelegem, in loc sa ne vedem fiecare de treburile lui, stam toata ziua geana pe capra vecinului.

Va dati seama cata pierdere de vreme? Ce ti-e si cu invidia asta…

Mie asta imi suna a self esteem scazut (ca sa nu ii spun la pamant) si la saracie spirituala.

Cum te poti astepta la compasiune, la iubire, la respect, cata vreme romanii sunt obsedati de capra vecinului? Este imposibil!

Mi-e teama ca sistemul de supraveghere old-school – adica babele care se uitau non-stop pe geam sau pe vizor pentru a te raporta ulterior la parinti, s-a transmis la generatiile tinere.

La pachet cu invidia, resentimentul, lipsurile si gandirea ingusta.

Iar astea sunt niste pete ale celor 45 de ani de comunism, pete pe care multi dintre noi inca le duc pe umeri. Cei care in ’89 erau mici au preluat stafeta invidiei de la parintii si bunicii lor, din pacate.

Un studiu recent a scos la iveala faptul ca factorii care prezic invidia sunt statutul social si competia.

Asta e si motivul pentru care daca cineva se ridica, daca cineva are succes, brusc se vor gasi cativa “oameni de bine” care sa i-o dea la tendoane.

Am vazut o sumedenie de cazuri – si ma gandesc rapid la DOC – daca ar fi sa ma refer la rap, la Teo sau Sergiu – daca ar fi sa ma gandesc la stand-up, iar lista ar putea continua… in care s-a intamplat acest lucru. Si mie mi s-a intamplat de mai multe ori si am o vaga banuiala ca se mai pregateste una :)).

Imediat cum cineva alege sa evolueze, sa treaca la un alt nivel, urmand sa fie supus unei expuneri mai mari… gata, se va forma rapid un cor de hateri care vor spune – “te-ai vandut ieftin”, “te-ai stricat la cur”, “stiam eu ca esti fake” etc…

Oamenii care spun aceste lucruri nu se uita niciodata in propria ograda, ci doar in ograda altora si, mai mult decat atat, s-ar bucura nespus ca unul dintre “invidiatii” de mai sus sa isi franga gatul.

Asta este tot o mostenire de la comunism. Sunt persoane cu self esteem scazut, fapt pe care il resimt la fiecare intalnire cu sine in oglinda – cumplita ciocnire. De aia e mai misto sa stai cu ochiul pe capra vecinului – nu mai ai timp sa-ti vezi propriile probleme.

Asta cu “sa moara capra vecinului” se numeste resentiment social general si are drept caracteristica principala faptul ca “impulsurile ostile si distructive refulate sunt activate nu atat de diferentele minime intre categoriile sociale, cat de orice reusita care depaseste conditia mizera a majoritatii” (na ca am citat si din cursul de psihanaliza a profesorului Zamfirescu). 

Intr-o tara care sufera de nemultumire acuta, este aproape imposibil sa vorbesti despre unitate, despre respect, despre intelegere.

De ce? Pentru ca este ingrozitor de greu sa-i faci pe romani sa coboare de pe gard si sa-si faca curat in propria ograda.

Abia atunci si-ar da seama ca dusmanul sunt de fapt ei insisi.

Foto Credit: Libertatea.ro

Link-uri sponsorizate

Comments