Durerile exprimate nu mai dor

eu14
Link-uri sponsorizate

“Cand nu putem spune prin cuvinte, strigam prin dureri”, “bolile sunt tipetele tacerii” si “durerile exprimate nu mai dor” – sunt trei idei citite in drum spre birou in cartea ‘Daca m-as asculta, m-as intelege’ – scrisa de Jacques Salome.

Interesant, tocmai azi, cand s-a stins din viata un mare actor. Un om care a incantat milioane si milioane de oameni, dar care s-a luptat cu consumul de substante si cu depresia severa departe de luminile rampei.

In timp ce veneam spre Pipera, m-am gandit putin la depresie.


Nu mi-a fost greu deloc. A trebuit doar sa dau timpul inapoi cu un an – fix un an! In 2013, in august, cam pe vremea asta, Vulpescu era cu totul alt om.

Un om care se temea sa iasa din casa, un om macinat de tristete, un om ros de somatizari (tipetele tacerii), un om in genunchi, care statea in casa si nu intelegea ce se intampla cu el. Eram cel mai mare dusman al meu!

Ala care parea dur, rau etc… era cazut, ingenuncheat de propriile lupte.

Da, Salome are dreptate – ‘cand nu putem spune prin cuvinte, strigam prin dureri’. Exact asta am facut si eu, ca multi altii. Am tacut, am inghitit, am inghitit si iar am tacut, pana cand corpul meu a spus – STOP!

Acela a fost momentul in care am sunat o prietena si i-am spus sa-mi recomande un specialist. Stiam ca ceva nu e in regula cu mine. Devenisem asocial, devenisem retras, inchis in mine, temator, resemnat. Nu eram EU!

Am cerut ajutor. Nu stiu cum, dar am facut-o. Probabil ca ceva din mine nu a permis o coborare si mai adanca in depresie. Din pacate, multi nici nu isi dau seama ca au nevoie de ajutor. Si CAD!

Au urmat mai bine de 7 luni de terapie, 7 luni de eliberare a durerilor neexprimate, o calatorie in copilarie – la sursa tuturor problemelor – o asezare linistita, cu calm a trecutului meu.

A urmat revenirea la normal. Incet incet am inceput din nou sa ies. Stiti cat de naspa este prima iesire intr-un club dupa 3-4 luni de frica? E ca atunci cand ai avut o entorsa severa si esti nevoit sa aterizezi pe acea glezna. Ti-e teama!

Reintalnirea cu oamenii este grea, insa te ajuta sa iesi din negru, te ajuta sa iesi la lumina.

Si, da, Salome are mare dreptate cand spune ca “durerile exprimate nu mai dor”. Nu mai au cum, pentru ca le-ai constientizat, le-ai vindecat, ai rezolvat cauzele.

Cine spune ca nu inveti din greseli e un idiot! Ba da, inveti din greseli, insa doar atunci cand esti constient ca ai nevoie de aceste invataminte.

Din pacate, cunosc destule persoane care joaca darts cu propria depresie. Persoane educate, inteligente, care prefera sa se minta singure decat sa-si confrunte proprii demoni.

Depresia nu iarta pe nimeni, nu tine cont de statut.

Sunt de acord cu Jimmy Kimmell care scria mai devreme pe Twitter – esti trist? vorbeste cu cineva!

100% de acord. Iar daca acel cineva este si specialist, deja esti cu 50% mai aproape de lumina.

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Link-uri sponsorizate

Comments