Si barbatii buni sunt parasiti

eu555
Link-uri sponsorizate

Nu am sa inteleg niciodata de ce in limbajul nostru cel de toate zilele exista etichetari de genul – “barbat bun”, “femeie buna”, “barbat adevarat” sau “femeie adevarata”?

Bun la ce? La sfat? La port? La pat? La stat? Ce e aia bun?

Desi ma consider un barbat bun (si aici ma refer la suflet), eu nu cred ca exista oamenii 100% buni, asa cum nu cred ca exista oameni 100% rai.


Sunt de acord ca pot exista si exceptii, insa nu cred ca se incadreaza intr-un esantion semnificativ.

Desi pot spune despre mine ca sunt un barbat bun, rabdator, iubitor, un barbat care incearca sa fie bine in jurul lui, asa cum poate si cat poate… desi pot spune ca sunt “pita lui Dumnezeu” – vorba unui fost coleg din Ardeal -, au exista situatii care au scos din mine latura intunecata. Drept urmare, sunt de acord ca pot exista persoane carora sa nu le fi placut bonomia sau rautatea mea.

Fie ca va place sau nu, o voi spune cat se poate de ferm – nu toata lumea se simte bine cu binele. 

Comportamentele umane sunt atat de variate in functie de caz, incat este imposibil sa inregimentezi oamenii in buni si rai fara sa analizezi contextul care a provocat anumite reactii.

Mai mult, o alta eroare uriasa este sa ii caracterizezi pe barbati (daca esti femeie) in functie de propriile experiente.

Daca tu ai avut parte de barbati slabi si supusi, care cautau o dragoste adictiva, nu inseamna ca toti barbatii sunt asa, ci doar ca tu ai un caracter dominator (castrator – stiu ca termenul asta supara :))

Okay, ce legatura are textul de pana acum cu titlul – va veti intreba.

Are, pentru ca acum cateva zile, o prietena a postat pe blogul ei un text cu titlul – “Barbatii buni nu sunt parasiti”.

In multe locuri, abordarea mi s-a parut simplista, pe ici colo chiar rautacioasa si, cred ca intreaga constructie este falsa.

Dupa parerea mea si barbatii buni sunt parasiti. Nu exista o regula. Nimeni nu este privat de aceasta usturatoare (pana la un punct) parasire.

Bun, va propun sa aruncam o privire asupra catorva idei care mi se par false.

1. Pe barbatii misto nu ii paraseste nevasta! Pe barbatii la care merita sa visezi nu ii lasa iubita pentru ca s-a plictisit de ei, de ceea ce fac sau de faptul ca nu fac nimic nou.
– cred ca exista zeci de mii de barbati divortati, zeci de mii de barbati care au fost parasiti de neveste. Asta ce inseamna? Ca nu au fost buni? Fiecare caz este diferit, fiecare context este diferit. In viata exista alegeri gresite, exista tot felul de factori care pot conduce la despartire. In plus, ce Dumnezeu inseamna “barbatii la care merita sa visezi”? Propun sa ne reasezam putin picioarele pe pamant. Okay, e frumos sa visezi la Feti Frumosi, insa realitatea este mai complicata de atat.

2. Femeile parasesc greu, trag de relatie, il pun pe El, mai mult decat merita, pe un piedestal si il lasa acolo, fie din orgoliu sau din rusinea fata de ceilalti de a recunoaste ca s-au inselat asupra propriilor alegeri. De prea multe ori se mint singure si ii atribuie calitati pe care nu le are si nici nu le va dobandi niciodata.
– Potrivit studiilor, femeile sunt cele care cer mai des divortul. Deci asta cu “femeile parasesc greu” nu mai functioneaza. In plus, comportamentul lor sexual s-a modificat si continua sa se modifice, ceea ce inseamna ca numarul femeilor care au relatii extraconjugale este in crestere. In rest, vorbim despre proiectii, iar o femeie cu un anumit bagaj de experiente de viata stie sa nu le mai puna pe umerii celuilalt.

3. Barbatii parasesc pentru ca se plictisesc repede, pentru ca e alta, chiar daca nu mai buna, pentru ca e mai usor cand nu e nimic prea complicat, pentru ca se leaga greu la cap.
– Inca un cliseu. Este periculos sa spui ca barbatii parasesc pentru ca se plictisesc repede. Toti barbatii se plictisesc repede? La toti barbatii apare alta? Asta iar este o generalizare periculoasa. De ce? Pentru ca apare unul ca mine care vine si iti spune – “draga mea, eu nu ma plictisesc si la mine nu exista alta”. Si nu cred ca sunt singurul. Ce te faci intr-un asemenea caz? Repet, comportamentele umane difera de la barbat la barbat in functie de nivelul de dezvoltare si de asumare al fiecaruia. Valabil si pentru femei. Si da, desi probabil nu ai intalnit vreunul, exista barbati care-si asuma cele trei ingrediente ale unei relatii – pasiune, intimitate, angajament.

4. Dar cand o femeie Il paraseste… atunci e un mare semn de intrebare! Un barbat “abandonat” nu e deloc atractiv; devine neinteresant chiar si pentru cele care suspinau dupa el cat timp era in relatie.
– Asa este. Marele semn de intrebare si-l pune el. Se intreaba – ce o fi fost in capul meu cand am ales asa? Mi se pare simplist sa-l trimiti la coltul rusinii pe un barbat “abandonat” si sa spui ca devine neinteresant. Automat ii pui o mare vina pe umeri. Esti sigura, draga Lumi, ca in toate cazurile barbatul este cel “vinovat”? Eu nu mi-as permite sa bag mana in foc pentru asta. Cat despre “neinteresant”, da-mi voie sa-ti dau un exemplu. Acum mai bine de 4 ani, cand mi-am schimbat statusul din “married” in “single” am avut 700 de like-uri intr-o zi :)) Chiar eram neinteresant, nu crezi?

5. Un barbat parasit, inselat, tradat e putin probabil sa fie misto. Are el “ceva”: nu e bun la pat, nu stie sa fie romantic, e badaran, e plictisitor, e prea golan, nu e ambitios, nu vrea nimic de la viata sau cu ei doi, e incapabil sa o faca sa viseze si sa evolueze, nu e acel om pe care sa te bazezi pentru o familie si nu e cel cu care te vezi facand copii. Iar dupa ce e singur din nou, cu greu isi revine dupa palma primita si va cauta o abordare, in majoritaea cazurilor, total nepotrivita, atat fata de el, dar mai ales de femeile care vin.
– aici avem de-a face cu o cascada de clisee. Barbatul parasit sau inselat musai trebuie sa aiba el ceva. Altfel cum sa-si deschida duduia picioarele in fata altora? E imposibil, nu? Ti-ai pus vreodata intrebarea daca duduile care fac asta stiu ce inseamna angajament? Nu e funny cat de usor arunci vina pe ceilalti? Sa inseli este extrem de simplu – sa alegi cu cap e mult mai greu. Cat despre revenire… si aici difera lucrurile. Unii isi revin complet, altii partial, iar altii deloc.

6. Subconstientul lui va dori sa se razbune, sa le umileasca, sa le paraseasca la randul lui, sa demonstreze ca poate si el, sa joace cu aceeasi moneda cu care a fost jucat de Ea.
– Nici aici nu exista o regula general valabila. Fiecare barbat actioneaza in functie de nivelul lui de dezvoltare. Un barbat dezvoltat stie ca nu are niciun motiv sa se razbune pe persoane care nu au nicio treaba cu experientele lui anterioare. Un barbat dezvoltat stie ca pentru a putea merge mai departe trebuie sa-si linisteasca trecutul. Asa ca iar nu e corect sa generalizam.

7. Prea putini cei care merita pastrati… prea multi cei care ar trebui parasiti, dar nu sunt, din motive precum teama de necunoscut, teama femeii ca nu vor mai gasi un altul, frica de gura lumii, de singuratate… prea putine femei care stiu ce vor!
– aici am senzatia ca vorbim despre caini sau ceva. Merita pastrati? Dar ce sunt ei – sclavi? Nici nu are sens sa comentez afirmatia asta. Femeile si barbatii nu ar trebui sa fie in competitie, ci in armonie.

Ca o concluzie, as spune ca Si barbatii buni sunt parasiti. Si sunt sigur ca acelasi lucru se aplica si la femei.

Drept urmare, propun sa incercam sa renuntam la vina si la etichetari, sa renuntam sa-i mai bagam pe toti oamenii intr-o singura oala si sa incercam sa luam viata asa cum e… in splendida ei diversitate.

Ce zici Lumi? Se poate?

Link-uri sponsorizate

Comments