10 sfaturi pentru o viata fericita de la Papa Francisc

lets-be-happy
Link-uri sponsorizate

Nu sunt genul de om care sa se dea in vant dupa religie. Mai degraba imbratisez ideea lui Osho despre religiozitate (libertate), insa cand vad lucruri de bun simt venite din zona religioasa, nu ezit sa le dau mai departe, indiferent ca vin de la budisti, catolici, musulmani etc.

Sunt un om suficient de deschis incat sa nu fiu paranoic – cum din pacate sunt multi asa-zisi credinciosi -; sunt un om care prefera sa ramana cu un creier denivelat, decat sa-i lase pe unii “duhovnici” sa-l netezeasca.

Nu cred in povesti cu cazane fierbinti si alte prostii care ni se baga in cap inca de mici. Cred in iubire, cred in diversitate, cred cu tarie faptul ca nu exista o singura cale de a ajunge la divinitate, ci mai multe, nici mai bune, nici mai rele, ci doar diferite.


Ieri am citit pe site-ul ziarului The Independent 10 sfaturi pentru o viata fericita oferite de Papa Francisc.

Nu sunt catolic, insa chiar mi s-au parut de mare bun simt. Drept urmare, m-am gandit sa le impart cu voi. Sper totusi ca fanaticii religiosi sa se abtina de la insiruiri fara sens de citate din Biblie :)) Creierul uman are si alte capacitati pe langa cea de memorare :p

Iata sfaturile Papei:

1. “Traieste si lasa-i si pe altii sa traiasca”
“Toata lumea ar trebui sa se ghideze dupa acest principiu”, a spus el, “in Roma existand o expresie similara care spune – mergi mai departe si lasa-i si pe ceilalti sa faca la fel”. Mi se pare extrem de important sa respectam dreptul altora la viata, la credinta, la opinie, fara sa incercam sa le schimbam sau sa le rapim acest drept.

2. “Daruieste de la tine si altora”
“Oamenii trebuie sa fie deschisi unii catre ceilalti”, a spus el, “deoarece daca te inchizi in tine, exista riscul sa devii egocentric. Iar apa statuta incepe sa putrezeasca”. Excelent punctat – “apa statuta incepe sa putrezeasca”. Acelasi lucru se intampla si cu creierul omului, chiar si cu sufletul.

3. “Actioneaza calm in viata”
Aici, Papa – care a predat literatura de liceu, a folosit o imagine dintr-o nuvela argentiniana scrisa de Ricardo Guiraldes, in care protagonistul – Gaucho don Segundo Sombra – face o trecere in revista a propriei vieit.

4. “Alege sa-ti petreci timpul, liber intr-un mod sanatos”
“Consumerismul ne-a adus anxietate” – a spus Papa, rugandu-i pe parinti sa inchida televizorul in timpul meselor si sa incerce sa se joace mai mult cu copiii lor.

5. Duminicile ar trebui sa fie pentru odihna
Papa sustine ca duminicile ar trebui sa fie libere. El crede ca ziua de duminica ar trebui sa fie o zi dedicata activitatilor de familie. Sunt de acord, desi nu stiu daca o singura zi este suficienta pentru aceste activitati.

6. “Gasiti moduri inovatoare pentru a genera locuri de munca demne pentru cei tineri”
“Trebuie sa fim creativi cu oamenii tineri. Daca nu au alte oportunitati, vor ajunge sa consume droguri si sa fie mult mai vulnerabili la suicid” – a spus Papa Francisc. Sunt de acord.

7. “Respecta si ingrijeste natura”
“Degradarea mediului inconjurator este una dintre provocarile majore cu care ne confruntam. Cred ca o intrebare pe care nu ne-o adresam noua insine este: Nu comite umanitatea suicid atunci cand se foloseste de natura fara a avea discernamant si cu tiranie?” Interesant…

8. Nu mai fiti negativi
“Nevoia de a vorbi urat despre ceilalti indica o incredere de sine scazuta. Asta inseamna – Ma simt atat de daramat, incat in loc sa incerc sa ma ridic trebuie sa-i trag si pe ceilalti dupa mine”, a spus Papa. “A renunta repede la lucrurile negative inseamna sanatate” – a adaugat el. Singur, nu iti cere nimeni sa cauti fericirea cu orice pret sau sa incerci sa ai parte de fericire non-stop. Nu spune nimeni asta, insa negativismul este o mare otrava.

9. Nu faceti prozelitism; respectati credintele celorlalti
“Putem sa-i inspiram pe ceilalti prin puterea exemplului, astfel incat sa-i ajutam sa se dezvolte prin comunicare. Cel mai rau lucru este prozelitismul religios, cel mai rau lucru este sa vorbesti cu cineva pentru a incerca sa-l convingi. Fiecare persoana dialogheaza, incepand cu identitatea lui sau a ei. Biserica creste prin atractie, nu prin prozelitism” – a spus Papa. Corect. In ultima vreme am cunoscut atatia oameni care cred ca au cunoscut adevarul incat ma intreb daca mai e vreun loc liber in spitalele de psihiatrie.

10. Munciti pentru pace
“Traim intr-o perioada cu multe razboaie. Chemarea pentru pace trebuie strigata. Uneori, pacea da impresia de liniste, dar nu e niciodata liniste, pacea este mereu proactiva si dinamica” – a spus Papa. Sigur, cata vreme exista persoane care-si apara propria religie si cred ca toti ceilalti trebuie sa moara – persoane aflate intr-un profund dezechilibru daca ma intrebati pe mine – nu va fi niciodata pace pe planeta.

Astea sunt cele 10 sfaturi pentru o viata fericita. Mi s-au parut de bun simt.

Sunt curios ce parere aveti.

Foto Credit: hdfbcover.com

Link-uri sponsorizate

Comments