Jos cenzura!

joscenzura
Link-uri sponsorizate

Sunt de acord ca la radio si tv sa existe ‘perdele’ de limbaj sau imagine. Acolo pot aparea foarte usor copii, deci orice incadrare – unii ii spun cenzura – mi se pare justificata.

In cazul filmelor care ruleaza la cinema insa, cenzura mi se pare o dovada de cretinism.

La cinema nu te duci din intamplare, nu intri la film fara sa te interesezi, fara sa intrebi despre ce este vorba.

Mai ales la un film ca Nymphomaniac, un film care iti excita intelectul pe destule plaje – da, stiu, desteptii vor spune ca aberez.

Atunci cand vrei sa vezi Nymphomaniac, tastezi imdb.com si iti dai seama imediat ca e un film cu scene explicite de sex.

Si nu doar explicite, ci servite brut, necosmetizat ca la Hollywood, cu make-up pe fiecare por de piele.

Nu, in filmul lui Trier sexul este natur, asa cum e si in viata reala.

Am vazut prima parte din Nymphomaniac – de doua ori – prima oara la vizionarea de presa si a doua oara in cinema. Am vrut sa vad reactiile publicului la scenele de sex si nuditate.

Nu am auzit ‘huo’. Sigur, la insiruirea de penisuri, s-au gasit cateva ‘destepte’ care au ras (pesemne nu vazusera niciodata atatea).

Nu am vazut partea a doua, insa nu cred ca are niste scene atat de revoltatoare incat sa interzici filmul de la difuzare.

Ei bine, comisia de rating a CNC a reusit performanta de a incadra filmul in *I.M – 18 XXX – adica interzis minorilor si prezentarii cu public.

Excelent! Si uite asa, am aratat din nou ca noi, romanii – ma rog, astia care decid ce trebuie sa vedem si ce nu la cinema – suntem unici.

Daca aceasta decizie se va pastra dupa 30 ianuarie, Romania va deveni singura tara din Europa care interzice Nymphomaniac II.

Asta in conditiile in care in majoritatea tarilor europene filmul are R16 – adica il pot vedea inclusiv tineri de 16 ani.

Mi se pare excelent. Cu astfel de decizii putem sa ne luam de mana cu China, cu Iranul si cu alte tari ‘capitaliste’ in care se practica cenzura.

Sigur, mediul online si-a gasit deja tinta – Cristina Dochianu – o blonda draguta (zic eu), care a pozat in Playboy la un moment dat (si i se spunea Pisi) si care s-ar afla in comisia de rating. Eu nu m-as grabi sa sar la gatul ei, pentru ca habar nu am daca a votat pentru sau impotriva.

Ideea de cenzura la cinema mi se pare o tampenie crancena.

Oare ce se poate intampla in film altfel decat se intampla in dormitoarele celor care vin la film? Asta e intrebarea pe care le-o adresez celor din comisia de rating a C.N.C.

Finalul il preiau de la Lucian Mandruta, care mi se pare ca puncteaza cel mai bine situatia – ‘Nu stiu ce e mai obscen: un penis? Sau un penis care jura cu mana la piept ca-si va sluji poporul?’

Link-uri sponsorizate

Comments