Oricine isi permite sa aiba vicii, dar nu oricine isi permite sa fie om

vice
Link-uri sponsorizate

Oamenii fumeaza, beau, se drogheaza, joaca la ruleta sau tot felul de jocuri de noroc. Generic, toate astea se numesc vicii.

In realitate, vorbim despre fuga de realitate, despre comportamente alimentate de frica.

Eu nu cred ca fumatul sau consumul de alcool sunt cele mai mari vicii. Nici macar consumul de droguri – toate astea pot fi tratate destul de usor.

Dupa parerea mea prostia si rautatea sunt cele mai mari vicii. Prostia nu poate fi tratata. De ce? Pentru ca nu este o boala, ci o stare. Prostia este o treapta de dezvoltare umana limitata, joasa.

Iar tu, ca individ, oricat de dezvoltat esti, nu ai dreptul sa schimbi aceasta stare impotriva dorintei prostului.

Nici rautatea nu poate fi tratata. Ma rog, unii spun ca exista antidot, care se numeste iubire. Altii merg pe credinta. Altii cred ca meditatia ar fi mai buna.

Eu spun ca rautatea nu poate fi tratata din afara. Rautatea poate fi tratata doar din interior. Iar pentru a fi tratata, gazda trebuie sa-si constientizeze rautatea si sa inteleaga ca rautatea ucide.

Rautatea ii poate ucide si pe cei din jur, dar si pe tine. Or, ma intreb – cati oameni rai isi dau seama de asta?

Cred ca prea putini. Daca si-ar da seama, ar fi din ce in ce mai putini…

De asta spun – nu alcoolul, drogurile, tutunul sau jocurile de noroc sunt adevarate vicii umane, ci prostia si rautatea.

Si nu, prostia si rautatea nu sunt intotdeauna legate. Cineva spunea ca daca vrei sa vezi adevaratul caracter al unui om trebuie sa-i dai putere. Atunci vei vedea ce se ascunde in el.

Nu, rautatea si prostia nu merg tot timpul mana in mana. Sa te feresti de omul rau care este si inteligent. Ala este cel mai periculos!

Ca tot vorbeam despre vicii – am citit zilele trecute o ineptie mare cat o zi de post. Cica singurii oameni care nu au vicii de fapt nu si le permit.

Gresit! Oricine isi poate permite sa bea sau sa fumeze – nu spune nimeni ca este obligatoriu sa bei licori fine si sa fumezi Benson; orice om isi permite sa se drogheze – sunt pline ghetto-urile de dependenti saraci lipiti; asa cum orice om isi poate permite in orice moment sa fie prost si mai ales rau.

Nu oricine isi poate permite sa fie bun, sa fie om! Nu in societatea asta. Desi bunatatea ar trebui sa fie o stare naturala a oamenilor, in societatea actuala, ea necesita mari eforturi.

In acelasi timp, nu oricine isi permite sa traiasca asumat, sa inteleaga, sa constientizeze faptul ca daca baga otravuri in el nu va deveni nici mai sanatos si nici mai linistit.

Sufletul nu se curata cu alcool sau fumuri (de orice gen) si nici cu pastile sau prafuri. Sufletul se curata cu liniste, constientizare si asumare.

Drept urmare, as spune asa – oricine isi poate permite sa aiba vicii, dar nu oricine isi poate permite sa fie om.

Foto Credit: inlander.com

Link-uri sponsorizate

Comments