Atentie, se cauta sfinti!

jwe
Link-uri sponsorizate

Atentie, se cauta sfinti!

Cred ca ar fi cel mai tare show de talente care ar putea fi inventat pe plaiuri mioritice.

Premiul? Titlul de sfant si un loc pe peretele unei biserici ce urmeaza sa fie construita.

Azi e ziua mea de nastere si, inca de la primele ore ale diminetii, mi-au venit in cap doua fraze – ‘daca e scris, inseamna ca e adevarat’ si ‘crede si nu cerceta’.

Doua fraze legate, care au sens si care sunt generatoare de manipulari crancene. Or, in acest context, care e principala arma a manipularii? FRICA!

Drept urmare, daca vrei sa manipulezi o persoana trebuie sa-i manevrezi frica! Mai intai i-o induci si apoi o stapanesti! Prin frica devii stapanul acelei persoane.

Iar in planul pervers de a-l face pe om sa traiasca in frica, ii oferi modele obligatorii, stirbindu-i astfel dreptul de a se descoperi, de a-si construi propria originalitate.

Si uite asa, creezi armate intregi de supusi, de indivizi care, in loc sa incerce sa se descopere si sa se inteleaga, asteapta minuni ce intarzie sa apara. Iar tu, in calitate de stapan, le spui – ‘fiti supusi, caci minunea va veni!’

Sa nu fiu inteles gresit! Nu condamn pe nimeni! Doar observ.

Orice om are dreptul sa-si aleaga calea de urmat, orice om are dreptul sa urmeze ce dogma vrea, orice om e liber sa faca ce vrea… cata vreme nu incearca sa-i oblige pe altii sa faca la fel!

Mi se pare extrem de interesant cum anumite persoane care au senzatia ca stiu care este cuvantul Domnului, incearca sa ti le vare pe gat cu o agresivitate de neinteles.

Interesant, dar nu surprinzator – daca aruncam o privire in istorie… sub ‘cuvantul’ Domnului s-au petrecut atrocitati fara de margini, semn ca iubirea si toleranta – doua notiuni ce stau la baza religiei – nu inseamna de fapt nimic pentru cei care, la un moment dat, au putere.

Nu sunt pagan, nu sunt ateu si nici satanist…

Sunt un om care crede in propriul Dumnezeu si care, atunci cand se roaga, nu ridica ochii spre cer, ci ii coboara in adancul propriului Univers.

Sunt un om pentru care Dumnezeu inseamna VIATA, acest minunat dar care ni s-a dat tuturor, un om care este propriul lui Dumnezeu, un om care nu cauta nici sa se sfinteasca, nici sa se pocaiasca, nici sa sufere, ci doar sa se cunoasca, sa se inteleaga si sa se echilibreze, cu el si cu Universul din jur.

Creatorul mi-a oferit un dar imens – VIATA – si, sa ma ierte credinciosii, dar chiar nu am chef sa o copiez, prefer sa incerc sa o descopar pe a mea, decat sa incerc sa copiez viata altcuiva – fie ca e vorba despre Iisus sau vreun sfant.

‘Atentie, se cauta sfinti’ – ar fi cel mai tare spectacol de televiziune. Ar fi distrugatorul oricarui top de rating existent vreodata in Romania. Va dati seama cu cat talent s-ar recita psalmii? Va dati seama cu cata abnegatie si incrancenare s-ar desfasura duelurile? Cred ca faza finala s-ar lasa cu sange!

Suna S.F., dar eu chiar cred ca asa s-ar intampla. Mi-e teama ca am ajuns intr-un punct in care multi oameni nu mai vor sa fie oameni, ci sfinti.

Bine spunea Osho – ‘daca vrei sa te bucuri cu adevarat de ego, imbraca haina de sfant!’

Cata dreptate… Adevaratii intelepti niciodata nu sunt agresivi, niciodata nu condamna, niciodata nu promoveaza o singura cale.

Din pacate, multi dintre cei care se vor sfinti nu au inteles si mi-e teama ca nici nu vor intelege vreodata asta.

Ei il vor cauta in continuare pe Dumnezeu in exterior, iar eu si altii ca mine – astia care nu au chef sa se certe pe teme de ceruri, vom continua sa-l cautam in interior.

In defintiv, Dumnezeu e acelasi pentru toti, iar caile sunt nici mai bune, nici mai rele, ci doar diferite, ca si calitatea spectacolului…

 

Link-uri sponsorizate

Comments