Ura – intre iarna inimii si manelismul intelectual

hate
Link-uri sponsorizate

“Ura este iarna inimii”, spunea Victor Hugo. “Este viciul sufletelor inguste; ei o hranesc cu toate meschinariile lor si o folosesc ca pretext pentru tiranii josnice”, completa Balzac.

Din pacate traim vremuri marcate de o puternica iarna a inimii si de un manelism intelectual pe masura.

Pana sa ajung sa ma cunosc si sa-mi dau seama care e treaba mea in viata asta, am urat, sau cel putin asa am crezut.


Era cool sa te pozitionezi in afara ‘normalului’, dadea bine sa iesi din turma drept ‘rebelul neinteles’.

Ulterior mi-am dat seama ca toate aceste lucruri tineau de o adolescenta intelectuala si ca ura de fapt te poate imbolnavi la propriu daca nu o identifici, nu o constientizezi si nu scapi de ea.

Ura este omniprezenta in lumea noastra, o vezi si o simti peste tot. Mai mult, unii se folosesc de ea pentru a obtine avantaje materiale sau de imagine, ceea ce mi se pare de-a dreptul odios.

Oamenii care fac acest lucru dau dovada de un manelism intelectual pur, in ciuda inteligentei cu care se lauda.

Sunt oameni care imbratiseaza doctrine radicale, oameni care apreciaza tirania, sunt oameni care ar ucide oricand alti oameni pentru simplul fapt ca au un alt punct de vedere.

Sunt acei oameni ‘intunecati in cerul gurii’, niste suflete pierdute care, in cele mai multe cazuri, au avut o copilarie marcata de traume.

Ceea ce nu stiu oamenii care urasc este faptul ca tiranii (vezi Hitler) pe care ii idolatrizeaza au fost niste copii chinuiti, care ulterior si-au revarsat ura asupra a milioane de oameni nevinovati, invocand motive de domeniul stiintifico-fantastic.

Ura nu are nicio justificare reala in existenta oamenilor echilibrati. Un om care reuseste sa se cunoasca cu adevarat, un om echilibrat, asumat si care se iubeste pe sine, nu are cum sa urasca. Nu are niciun motiv pentru asta.

‘Ura e o boala, o stare sufleteasca de care mori daca n-o vindeci. Nu exista ceva mai odios in lume decat sa imprastii ura”, spunea Ileana Vulpescu. Cata dreptate!

Si totusi, raspanditorii de ura exista si par chiar fericiti cu asta. Nimeni nu stie insa ce se intampla in sufletul lor atunci cand dispar din ‘cadru’ si raman singuri cu ura lor.

Cumplit razboi intestin… Cumplite otravuri ii parjolesc pe dinauntru.

Iata cateva zone de ura pe care jur ca nu le inteleg

1. Ura religioasa
Mi se pare de neimaginat. Doar niste oameni ingusti au senzatia ca religia inseamna crima. Din pacate, de-a lungul istoriei, religia (interpretarea ei) a fost generatoare de mult prea multe crime, milioane de crime. Oamenii care urasc pe motive religioase sunt ingusti si fara orizont.

2. Ura pe motive sexuale
Intr-o tara ca Romania, fara un istoric al homosexualitatii, ura fata de gay este interesanta. Din punctul meu de vedere, nu exista motive reale pentru aceasta ura. Singur exista cazuri in care cei care urasc homosexualitatea sa fi fost abuzati in copilarie sau sa aiba o homosexualitate reprimata. Homofobilor le-as oferi spre analiza urmatorul citat – ‘crezi ca Dumnezeu va judeca pe cineva ca iubeste o persoana de acelasi sex si nu te va judeca pe tine pentru ca urasti pe cineva pe care nici macar nu l-ai cunoscut’?

3. Misoginismul
Ura fata de femei. Si aici este interesant, mai ales cand misoginismul este completat de homofobie. O contradictie chiar haioasa. Doua lucruri care se bat cap in cap si denota o ura mai degraba fata de sine si o deruta sociala crasa.

4. Antisemitismul
Pe asta chiar nu il inteleg. De ce as ura evreii? Ce treaba am eu cu ei? Da, stiu, exista teoriile conspirationiste cum ca evreii detin puterea planetara… Okay, si? Ce treaba am eu cu asta? De ce sa-mi incarc constiinta cu scenarii paranoice?

5. Ura etnica
Fie ca vorbim despre tigani sau unguri, este o ura alimentata si nu una reala. Sa-mi explice si mie un pusti de 16 ani ce motive are sa-i urasca pe unguri?

Si totusi, ura exista si este alimentata fara niciun fel de probleme. Chiar daca nu am pretentia sa dispara, mi-ar placea ca cei care urasc sa incerce sa-si analizeze cu atentie ura.

Multi dintre ei ar putea constata faptul ca ura lor este de fapt “razbunarea lasului pentru frica sa”.

Tu pe cine urasti?

P.S.: Zilele trecute am vazut filmul Gravity. Din spatiu nu se vad nici granite, nici credinte si nici culori. Ironic nu?

Link-uri sponsorizate

Comments