Frica de singuratate – rau cu rau, dar mai rau fara rau?

eu112
Link-uri sponsorizate

Nu inteleg de ce atat de multi oameni se tem de singuratate? Mi-e greu sa inteleg, sincer sa fiu. Frica de singuratate duce la isterie.

Ai senzatia ca este un soi de ruleta a decuplarilor. Cum ramane cineva pe liber, hop trebuie musai sa sara intr-o relatie pentru ca nu cumva sa aiba ocazia sa-l intalneasca pe Bau-Bau (adica pe sine).

Ei bine, oamenii se tem de singuratate, se tem la greu si asta se vede si in rezultatele studiilor care se fac pe planeta.


Un studiu care a fost publicat in Journal of Personality and Social Psychology arata ca oamenii prefera sa stea in relatii difunctionale decat sa fie singuri.

Hm, nu vi se pare ciudat? Care sa fie explicatia? “Rau cu rau dar mai rau fara rau”? Sau cum? Adica singuratatea e raul cel mare si relatiile toxice sunt raul mai mic? Mi se pare absurd daca ma intrebati pe mine, dar se pare ca unii cam asa vad lucrurile.

Cercetatorii sustin ca oamenii care se tem sa fie singuri au mari sanse sa faca alegeri gresite. Cum? Simplu – isi coboara nivelul pretentiilor!

Repet intrebarea – care sa fie explicatia? Autorii studiului sustin ca teama de a fi singur este asociata de cele mai multe ori cu dificultatile mentale sau cu despresia.

Mai pe romaneste spus, societatea te prezinta okay doar cand esti intr-o relatie, fie ea si toxica. Daca esti singur, cu siguranta esti deprimat sau ai probleme la mansarda.

Cam asa s-ar traduce goana asta dupa relatii. Okay, e adevarat, suntem ‘animale’ sociale insa nu cred ca perioadele de singuratate inseamna ceva rau.

De multe ori ne ajuta sa reintram in contact cu noi insine, sa tragem linii, sa ne dam seama cine suntem si incotro ne indreptam, sa vedem daca directia este cea dorita, daca nevoile noastre sunt satisfacute sau nu si asa mai departe.

Singuratatea nu este o tragedie, ci o buna sansa de a te auto-analiza, de a te dezvolta. Din pacate, societatea nu ezita sa ne oblige sa traim cu niste etichete care nu ni se potrivesc.

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Link-uri sponsorizate

Comments