Happiness is love!

Image14
Link-uri sponsorizate

Aceasta este concluzia la care a ajuns George Vaillant – cel care a condus in ultimii 30 de ani cel mai important studiu despre dezvoltarea umana realizat vreodata.

Cercetatorii de la Harvard au inceput acest studiu in 1938, urmarind 268 de studenti, barbati, pana la adanci batraneti.

Specialistii de la Harvard au urmarit toate aspectele vietii – de la tipurile de personalitate la IQ, de la consumul de alcool la relatiile de familie, de la orientarile politice si pana la orientarile religioase.


In anul 2012, Vaillant a publicat rezultatele acestui studiu in carte “Triumph of Experience”.

Rezultatele mi se par interesante:

* Spre exemplu, s-a descoperit faptul ca oamenii care o duc bine la batranete nu au trait la fel la varsta de 40 de ani (si invers)

* S-a descoperit cat de importante sunt amintirile fericite din copilarie (ele asigura putere pe termen lung).

* Mariajul ofera o satisfactie marita dupa varsta de 70 de ani, iar dupa 80 de ani, imbatranirea fizica nu mai are legatura cu ereditatea, ci cu obiceiurile oamenilor, in special cu cele dinaintea implinirii varstei de 50 de ani.

* S-a descoperit ca imbatranirea cu gratie si vitalitate tine de noi si nu de bagajul genetic.

* O alta descoperire se refera la alcoolism. El este un dezechilibrul cu o putere distructiva imensa. Alcoolismul este principalul motiv de divort al barbatilor studiati. Alcoolismul este asociat in cele mai multe cazuri cu nevroza si depresiile. Alaturi de fumat, alcoolismul reprezinta principala cauza de deces.

* La capitolul castiguri, s-a dovedit ca persoanele care au parte de relatii calde castiga mai bine decat cele care sunt implicate in relatii disfunctionale.

* Si relatiile barbatilor cu mamele lor au un rol extrem de important. Astfel, barbatii care au avut o copilarie frumoasa castiga mai bine; iar cei care au avut parte de abuzuri au mai mari sanse sa dezvolte dementa la batranete.

* In concluzie – oricat de puternici se cred, pentru a functiona corect, barbatii au nevoie de un singur lucru – de IUBIRE!

Link-uri sponsorizate

Comments