Am crezut că era bărbatul vieții mele

promise1
Link-uri sponsorizate

‘Am crezut că era bărbatul vieții mele!’ Până când n-a mai fost :)

Niciodată nu mi-au plăcut proiecțiile inutile și gratuite. Serios, chiar nu înțeleg de ce trebuie să ne încărcăm cu astfel de promisiuni bazate pe … nimic.

După părerea mea – și aici vă rog să nu-mi săriți la beregată – nu poți să spui ‘ești bărbatul sau femeia vieții mele’.
Nu mi se pare o abordare tocmai sănătoasă. Ba, mai mult, mi se pare o chestiune restrictivă și o presiune pe care o pui pe umerii celuilalt. Vorba asta ține mai degrabă de un romantism rânced decât de realitate.

Atunci când îi spui unui om că este bărbatul sau femeia vieții tale… îl obligi! Îl obligi să se ridice la nivelul așteptărilor tale toată viața! Cruntă povară!

Și dacă nu reușește? Pică de pe piedestalul pe care l-ai/ai urcat/ urcat-o?
Nasoală perspectivă!

Vă rog frumos să închideți ochii și să vă imaginați următorul tablou: partenerul/a vă spune că sunteți bărbatul sau femeia vieții lui/ei. Știți ce înseamnă asta? Că în fiecare secundă a vieții voastre trebuie să dați un test. Toată viața! Și cineva vă dă note!

Că în fiecare secundă trebuie să fiți la înălțime! Că nu aveți voie să dați greș. Și cineva vă supraveghează!
E? Cum vă sună asta?

Mie nu-mi sună deloc bine.

Ieri, în timpul emisiunii de la Antena 1, colega de platou Nușa Buceag m-a contrazis, spunând că e okay să spui asta. Care era alternativa? Să schimbi partenerii/le ca pe ciorapi. Sesizați ce repede iese frica la dans?

Nu despre asta este vorba, ci despre evitarea unor promisiuni bazate pe iluzii. Haideți să ne gândim puțin – să zicem că ai 41 un ani (mă dau drept exemplu). Pot eu să spun cum voi gândi peste 10 ani? Pot eu să spun care vor fi prioritățile mele peste 10 ani? Pot să spun cum vor arăta nevoile și dorințele mele peste 10 ani? Nu!

Oricât de multe scenarii aș face, nu pot să spun 100%: da, voi fi așa!
De ce? Dintr-un motiv simplu – încă nu s-a întâmplat :) Nu am ajuns acolo!

Și atunci, cum pot eu să spun: ‘nu te voi înșela niciodată’, ‘te voi iubi toată viața’, ‘ești femeia vieții mele’… când habar n-am ce se va întâmpla peste 10 ani? Păi, dacă ne gândim bine, nu prea pot, nu?

Și atunci, nu mai bine spun – dacă vreau neapărat să patinez pe gheața romantismului rânced – ‘ești femeia vieții mele… de acum’? Mi se pare de bun simț! ‘Frate, trăim acum, iar tu ești persoana lângă care aleg să-mi petrec viața… DE ACUM! Nu știu ce va fi peste 10 ani, dar promit să încerc să fac lucrurile să meargă’.

Acum, vă rog să puneți în oglindă cele două formulări:
1. Ești femeia vieții mele
2. Nu știu ce va fi peste 10 ani, dar promit să încerc să fac lucrurile să meargă.

Prima formulare n-are rost să o analizăm. Nu are nicio bază! Este pur și simplu o declarație bazată pe iluzii.

A doua, în schimb, este o declarație realistă. Nu fac proiecții în viitor, însă mă bucur de prezent și încerc să fiu acolo. Nu vă sună mai bine?

Vedeți ce ușor credem în … nimic?
Vedeți ce ușor ne complicăm viețile cu povești ce nu au legătură cu realitatea?

În ultima vreme tot scriu despre igiena mentală și emoțională. Ei bine, tocmai despre asta este vorba – despre modul în care ne ordonăm gândurile și emoțiile astfel încât să ne construim o viață sănătoasă.

Asta înseamnă curățenie mentală și emoțională: să fim capabili să ne construim vieți sănătoase, vieți care să genereze o stare de bine, nicidecum suferință în serie.

Iar pentru asta, cred că ar fi momentul să renunțăm la distorsiuni. Iar ‘ești bărbatul/ femeia vieții mele’ fix asta este. Și mai este una ‘am crezut că este matur’. Iar lista poate continua.

Până când nu vom reuși să scăpăm de aceste proiecții toxice, nu ne vom putea construi relații sănătoase. Mai mult, câtă vreme vom continua să privim spre viitor, nu vom putea să ne bucurăm de prezent.

Deși pentru unii pare ciudat, relațiile și iubirea se construiesc aici și acum… pas cu pas. Cu răbdare, implicare și curiozitate.

Haideți să ne bucurăm de viață, cu bunătate și respect. Haideți să evităm presiunile inutile puse pe umerii partenerilor. Haideți să ne bucurăm de ce este și să încercăm să construim un ce va fi cât se poate de sănătos!

Ce ziceți?

Foto Credit: wagnersidlofsky.com/

Link-uri sponsorizate

Comments