#metoo – o campanie anti-labagii

harassment2
Link-uri sponsorizate

Niciun bărbat nu ar trebui să se folosească de statut pentru a obține favoruri sexuale.
Niciun bărbat nu ar trebui să devină agresiv dacă este refuzat.

NU înseamnă NU, iar dacă nu înțelegi asta înseamnă că ești imbecil (sau labagiu, după caz).

Eu aplaud campania #metoo!
Știu că vor exista voci care mă vor plasa în tabăra feministă, însă nu despre asta este vorba, ci despre asumarea unei realități despre care nu vorbește nimeni: suntem o țară în care hărțuirea sexuală este ceva ‘firesc’.

De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că sistemul de educație încă este profund patriarhal. Ce înseamnă asta? Că foarte mulți bărbați cred că femeia nu este om, ci o pubelă în care-și pot descărca organul când doresc, cum doresc și cât doresc.

Veste proastă! Lucrurile nu stau deloc așa! Lucrurile nu mai stau așa! Lucrurile nu trebuie să mai stea așa!

Scandalul Weinstein din Statele Unite a produs un efect neașteptat în România – femeile au început să vorbească! Femeile au luat cuvântul și au început să-i arate cu degetul pe cei care confundă seducția cu hărțuirea.

Să nu mă înțelegeți greșit – nu am o problemă cu bărbații care încearcă! Să încerci nu este ceva rău. Problema intervine atunci când ești refuzat, când ți se spune NU – indiferent cum ți se spune: direct sau finuț!

Abia atunci am eu o problemă – asta condamn eu – reacția. Serios, dacă ești refuzat și începi cu căcaturi de genul: ‘cum îți permiți?’, ‘tu știi cine sunt eu?’ sau devii agresiv fizic – ești labagiu!

Vrei să fii bărbat? Atunci învață să manageriezi un ‘NU’! Crede-mă, e simplu! Îți trebuie doar puțin caracter…

Ca să revin la #metoo, există mai multe aspecte pe care trebuie să le luăm în calcul:

1. Cutia Pandorei
Treaba cu hărțuirea sexuală este bine cunoscută în show-bizz-ul românesc. De altfel, de-a lungul anilor, au existat mai multe scandaluri de genul ăsta. Ce s-a întâmplat? Mai nimic! Iar oamenii ăia continuă să-și facă veacul în industrie. Credeți că astfel de indivizi există doar în show-bizz? Eu fac pariu că îi găsim peste tot, în orice domeniu de activitate! Drept urmare, mă bucur că femeile încep să vorbească! Popcorn să fie, că povești sunt sigur că există destule….

2. Caterinca pur românească
Am văzut foarte mulți bărbați care iau la mișto campania asta, motivele fiind cât se poate de ridicole. Să vă prezint unul dintre ele (poate cel mai des invocat): de ce nu au făcut scandal atunci când s-a întâmplat?
Vă rog să-mi permiteți să vă expun câteva variante:
a) pentru că femeile din România nu-și cunosc drepturile
b) pentru că femeile nu cred că o plângere (de orice fel) va avea soluționare
c) pentru că o fată de 22-23 de ani nu va crede niciodată că un tip cunoscut în show-bizz (sau în orice altă industrie) va păți ceva
d) pentru că hărțuirea este foarte greu de demonstrat (uneori se întâmplă 1-1, așa că este cuvântul ei împotriva cuvântului lui).
e) pentru că hărțuirea sexuală nu este un subiect în România, așa că mai bine facem mistouri decât să vorbim serios despre asta.
f) pentru că firmele nu sunt obișnuite să sancționeze genul ăsta de fapte (și aici cred că este o mare problemă). Nu mai spun că se pune batista pe țambal pentru a nu se șifona cultura organizațională a companiei…

Iată câteva răspunsuri posibile la întrebarea: de ce nu au făcut scandal atunci când s-a întâmplat?

Pe de altă parte, trebuie să spun că această campanie #metoo se poate transforma foarte ușor într-o vânătoare de vrăjitoare. Drept urmare, este obligatoriu ca femeile care vor să vorbească să aibă probe! Fie mesaje/ discuții, fie martori! Altfel nu vor fi crezute!

Ca o concluzie, cred că ar fi bine să începem să vorbim despre lucrurile astea.

Nu v-ați săturat de labagii? Gunoiul chiar nu mai poate fi băgat sub preș.

Păreri?

P.S.: Dacă ați trecut prin astfel de situații, vă rog să le povestiți – aici sau in privat pe Facebook. Puteți da nume sau nu (sau puneti hash tag metoo). Eu chiar sunt curios să aflu cât de gravă este problema.
Mulțumesc!

Foto Credit: thedailybeast.com/

Link-uri sponsorizate

Comments