Radiografia abuzului în familia tradițională românească

abuz1
Link-uri sponsorizate

Pe fondul vuietului social iscat de declarațiile Președintelui referitoare la ideea de familie și la căsătoriile gay, m-am gândit să abordez problema puțin altfel.

Și anume să încerc să pătrund în profunzimea familiei tradiționale – încă nu am văzut o definiție clară în acest sens din partea Coaliției pentru familie, iar ideea de bărbat și femeie nu mă mulțumește.

Drept urmare, am vorbit cu cei de la Touched România și m-am deplasat la Casa Agar.
Ce este Casa Agar? Un centru maternal, adică un loc în care se ‘refugiază’ femeile care sunt victime ale diferitor forme de abuz conjugal.

De la femei bătute cu sabia și până la femei care sunt maltratate din punct de vedere emoțional – sunt cazuri care m-au mișcat profund.

Este o realitate despre care prea puțini vorbesc. Și normal! Noi, românii suntem campioni mondiali la ascuns adevărul noroiul sub preș. Or, la capitolul abuz, stăm bine – la fiecare 30 de secunde o femeie este bătută în România. Hai cu egalarea!!!

Și asta, în condițiile în care 3 milioane de oameni au coalizat și au strâns voturi pentru apărarea familiei. Funny, nu?

Fac pariu că dacă îi pui să voteze împotriva violenței conjugale, toți se vor da loviți.

Ei bine, încă de la începutul discuției cu Natalia Ungureanu – director executiv Touched România și cu Sandra Bochia – psihoterapeut la Casa Agar; am aflat principalele probleme ale abuzului conjugal: femeile nu recunosc abuzurile, iar legea nu prea ajută, chiar dacă a fost schimbată!

Din păcate, ne confruntăm cu o realitate crâncenă – SISTEMUL NU AJUTĂ UN PĂRINTE SINGUR, mai ales dacă vorbim despre femeie!

Concluzia 1 –  FEMEIA ESTE OBLIGATĂ SĂ RĂMÂNĂ ÎNTR-O SITUAȚIE DE ABUZ!

Din câte am înțeles de la Natalia Ungureanu, femeile sunt cele care părăsesc casele, bărbații refuzând să facă acest lucru.

Unde pot ele să plece? La un centru maternal.

În tot acest timp, bărbații trăiesc bine merci în casele lor (sau ale soțiilor) și nu sunt trași la răspundere în vreun fel. Ba, mai mult, de multe ori există cazuri de femei care nu primesc nici măcar pensia alimentară – bărbații lucrând la negru în străinătate, declară că nu au venituri.

Mai există și bărbații care își scad special salariile pentru a plăti o pensie alimentară cât mai mică!

Nu-i așa că devine interesantă familia tradițională românească?

Stați așa că nu e tot!

Din păcate, în cei 11 ani de activitate la Casa Agar, psihoterapeutul Sandra Bochia își amintește de un singur caz de tată care a avut grijă de copilul lui.

Un caz din 150!

Stop! Pauză publicitară – Mesaj pentru țară: Români, sunteți o forță/ voce! Treceți la vot!!!

Că tot vorbim despre abuz, ar trebui spus că abuzul nu ține cont de statutul social, chiar dacă există niște diferențe clare între păturile sociale.

Dacă la oamenii săraci vorbim în special despre neglijență, iresponsabilitate și violență fizică; la cei bogați întâlnim tehnici rafinate de abuz.

Din păcate, marea problemă a femeilor bogate este aceea că, știind că au resurse, ele nu raportează abuzul prin care trec.

Motivul? Rușinea!

În cazul acestor femei, abuzul este mai ales emoțional, iar asta este extrem de greu de rezolvat.

“În timp ce la țară li se pare normal să fie bătute, în cazul femeilor educate, rușinea este mult mai mare” – a declarat Sandra Bochia.

“Abuzul nu ține cont de statut. El se întâmplă mai sonor în familiile sărace, dar există peste tot. Abuzul necesită un cârlig emoțional care, în momentul în care s-a prins, începe să dea roade. În acel moment, resursele ei nu mai contează. Ea îl iubește și crede că dacă face mai mult, el o va iubi. De partea cealaltă, el nu face altceva decât să se folosească de acest cârlig” – a adăugat psihoterapeutul.

Din păcate, există femei care se amăgesc cu ideea că pot schimba ceva și se întorc în relația abuzivă de 6-7 ori.

Concluzia 2 – “Femeile găsesc resurse nelimitate pentru bărbații pe care îi iubesc. Ele consideră că este o suferință nobilă!”

Tot din păcate, unele dintre femei nu își dau seama de efectele abuzului; altele invocă sacrificiul pentru copii etc…

“De cele mai multe ori, pentru a ajunge să ceară ajutor, femeile trebuie să treacă prin mai multe stări. Este nevoie de timp. Triunghiul dramei merge de la salvator la abuzator și victimă. Abuzatorul nu e niciodată rău. Uneori chiar o iubește. Ei își iubesc sincer femeile, dar dragostea pe care le-o oferă nu este sănătoasă” – a mai spus Sandra Bochia.

Sincer, pe măsură ce discuția avansa, eram tot mai consternat. Cumva știam că se întâmplă aceste lucruri în societate, însă nu cunoșteam anvergura lucrurilor.

MĂ ÎNTORC PENTRU COPII
Ăsta este un motiv pe care l-am întâlnit și în comentariile de pe blog. Să fie oare 100% adevărat acest motiv?

Vorbim totuși despre niște persoane care sunt conștiente de faptul că trăiesc o dramă, că sunt abuzate dar, în același timp, vor să rămână… pentru copii!

Sandra Bochia mi-a spus că acest sacrificiu pentru copii nu este chiar 100% adevărat.

“În multe cazuri, vorbim despre o chestiune care dă mai bine în societate. Este un motiv care sună înălțător. În multe dintre cazuri, aceste femei se întorc pentru ele. Deși spun că aleg să rămână în relație deoarece copiii trebuie să aibă un tată, în realitate este vorba despre acel cârlig emoțional care le leagă de bărbatul abuzator. Vorbim despre o dependență similară cu cea de droguri. Din punctul meu de vedere, decât să trăiești cu un tată nefuncțional, mai bine lipsă” – a mai spus psihoterapeutul de la Casa Agar.

COPII CARE SE DAU CU CAPUL DE PEREȚI
O altă chestiune interesantă pe care cei de la Coaliția pentru familie o invocă în protestul lor este protejarea copiilor. Okay, asta da minge la fileu.

Ei bine, știți care sunt efectele unei familii disfuncționale asupra copiilor?

“Părinții sunt stâlpii de susținere pentru copii. Dacă ei sunt în conflict, universul lor se dezechilibrează. Am avut o fetiță de 7 luni care-și dădea pumni în cap. Am avut un alt copil care se dădea cu capul de pereți. Efectele unei familii nefuncționale pot fi: inhibări, frustrări, nesiguranță, violență…

Ei vor învăța că asta este normalitatea, iar bărbatul își va trata la fel femeia, așa cum a văzut în casă. În același timp, fata va căuta un abuzator, pe același model văzut în familie. Sunt lucruri despre care nu s-a vorbit nimic ani și ani de zile. Însă ele există și noi le vedem zilnic. Din fericire, lucrurile încep să se schimbe, însă nu din cauza legilor, ci pentru că femeia nu mai rabdă atât de mult. Din păcate, este greu de spart tiparul abuzatorului. De multe ori, femeile îi văd pe abuzatori ca fiind mult mai puternici decât sunt”, mi-a spus Natalia Ungureanu.

IUBIREA NECONDIȚIONATĂ – UN MARE MIT
Este momentul să ajungem și la ideea de iubire necondiționată care, așa cum spune și Sandra Bochia – este un mare mit.

“Noi creștem cu ideea că dacă iubim pe cineva, trebuie să facem totul pentru acea persoană. O relație funcțională este formată din doi oameni care nu-și fac rău, care sunt tihniți, care se bucură de succesul celuilalt. Din păcate, oamenii nu înțeleg aceste lucruri, nu cunosc aceste noțiuni și iau de bune tot felul de tipare toxice. De multe ori, o femeie pleacă de 6 sau 7 ori din relație până când decide să plece de tot. Uneori se întâmplă să plece de 12 ori… Din nefericire, femeile în vârstă nu mai pleacă niciodată și sunt abuzate până la sfârșitul vieții.

Legislația trebuie să fie schimbată, asltfel încât și abuzatorul să fie educat. De multe ori, este posibil că el să nu realizez cât rău poate să facă, Și atunci este musai ca și bărbatul să fie educat. Altfel, el va continua să abuzeze, iar femeia să plătească.

Este absolut necesar să formăm familii sanatoasea, pentru că în creșterea copiilor este nevoie și de un model masculin. Mama nu poate fi și tată în același timp” – a punctat Natalia Ungureanu un aspect, zic eu, extrem de important.

Etapele abuzului
Un lucru este clar și trebuie să fie bine înțeles mai ales de către femei – abuzul nu începe dintr-o dată!

De fiecare dată există o perioadă de tatonare, perioadă ce poate conține o înjurătură, un ton ridicat, o amenințare – fie ea și în glumă.

Apoi urmează faza în care ți se spune: ‘dacă nu te potolești, te pocnesc!’

Abuzatorul câștigă teren pas cu pas, cârligul emoțional intră tot mai adânc și, în momentul în care simte că victima nu mai are ieșire, își începe ‘programul’.

“Foarte rar se întâmplă să o bată direct. Abuzul se petrece gradual, timp în care victima și abuzatorul se caută”, spune Sandra Bochia.

Care sunt principalele probleme în cuplu? B.G.S – bani, gelozie, sex!

De aici pleacă cele mai multe cazuri de abuz.

De la declanșarea abuzului și până la momentul în care femeia decide să apeleze la un centru maternal… drumul este lung, uneori foarte lung.

Cât stau ele într-un centru? Circa un an, însă se poate să stea și mai mult.

Vorbim aici despre femei lipsite de încredere în sine, despre femei dărâmate și fizic și emoțional, femei care au nevoie să învețe să trăiască pe picioarele lor.

Foarte tare ce fac oamenii ăștia din centrele maternale. Foarte tare, dar și foarte complicat.

Însă este o zonă palmată, o zonă despre care nu se vorbește, un soi de tabu.

Cu toate acestea, acolo, la vedere, Coalițiile afișează poze cu familii fericite, spunând că așa arătat familia românească!

Din păcate, cifrele reale le cam dau planurile peste cap.

După părerea mea, dacă vrei să-i pui pe oameni să voteze pentru ceva, atunci acel ceva ar trebui să fie sănătatea propriilor relații. Abia atunci când poți vorbi despre o familie sănătoasă, te poți uita și la alte grădini.

Până atunci, mai bine taci, pentru că dacă arunci minciuni în societate, riști să te acoperi de ridicol. Iar această Coaliție pentru familie, prin tot ceea ce face, se acoperă pe zi ce trece de ridicol, ingnorand complet o realitate plină de abuz și violență.

– Va urma –

Foto Credit: pairedlife.com/

Link-uri sponsorizate

Comments