Luigi sau Omar? Drumul de la praz la AKM

luigi
Link-uri sponsorizate

“SRI in alerta! Mii de romani ridica zilnic pachete suspecte de la arabi cu cutite lungi” – titreaza Times New Roman.

Jihadistul oltean a produs multa caterinca pe net. Eu nu cred ca este de ras!

Omar – candva Luigi – este primul caz de acest gen cu care ne confruntam; este primul caz de tanar radicalizat la noi acasa.
De la aparitia gruparii ISIS, multi tineri din Germania, Belgia, UK sau Franta au plecat in Siria pentru a ‘lupta’ sub steagul lui ‘Allah’. In tot acest timp, noi, romanii, am ridicat din sprancene si am spus – niste idioti!

Ei bine, iata ca toata nebunia asta a fundamentalismului islamic a ajuns si in Romania. Iar faptul ca Omar are 17 ani ar trebui sa ne puna si mai tare pe ganduri. Teroristii de la Paris nu erau mult mai mari ca el. Si ei erau tineri, extrem de tineri.

Daca imi aduc bine aminte, cand aveam 17 ani aveam o pofta nebuna de lupta! Am inceput sa cant si, alaturi de ceilalti exponenti ai rap-ului de la inceputul anilor ’90, am lansat primele piese cu puternic mesaj social. Nimeni (la acea vreme) – si accentuez NIMENI – nu facea referire la Biblie, Dumnezeu sau mai stiu eu ce!

Unul dintre motive ar putea fi educatia celor care activam in rap – exceptand cateva cazuri, majoritatea proveneam din familii de intelectuali, majoritatea eram baieti cititi si cu mentalitati moderne.

Ulterior, cand a aparut Internetul, au inceput sa fie la moda filmele de pe Ogrish. Le mai tineti minte? Si acolo erau crime, decapitari etc…

Nu s-a radicalizat nimeni! Din aceleasi motive!

Ei bine, cazul tanarului din Craiova surprinde tocmai pentru ca el s-a radicalizat in zona islamica. Eu as aduce insa in discutie o alta zona de radicalizare – cea ortodoxa – care exista deja de ceva ani buni! Exista pe site-uri, exista in muzica, exista mesaje pline de delir mistic. Pe astea de ce nu le vede nimeni?

Prietenul meu Alexandru Ganci are dreptate – toti tinerii radicalizati au acelasi tip de profil psihologic. Sunt tineri lipsiti de perspectiva, tineri care au cunoscut mult prea devreme ce inseamna drogurile, sexul (desi asta mi se pare o tampenie), sunt tineri care nu prea au cunoscut iubirea si care, in general, nu au o relatie okay cu parintii lor.

Este un model extrem de intalnit in societatea actuala. Asta este terenul perfect pentru aparitia spalatorilor de creier – indiferent ca sunt islamici sau crestini.

Asa apar “ostirile” lui Dumnezeu (Allah). Sunt armate de tineri spalati pe creier, tineri fara orizont, tineri care ar fi oricand gata sa-si dea viata pentru pseodu-idealul lor religios, evident la comanda liderului lor.

Ei nu au capacitatea sa discearna binele de rau, sufletul lor fiind pustiit de suferinta si neajunsuri.

Asa s-a intamplat si cu Luigi – s-a transformat in Omar si a inceput sa se intereseze de AKM-uri si grenade. De ce? Pentru a se razbuna pe cei care nu ii permit sa fie fericit!

Este un caz de luat la misto? Eu spun ca nu!

Nu, pentru ca acest caz implica mai multe cai de dezbatere:

1. Societatea in care traim si sistemul de educatie falimentar
2. Biserica – interesata mai degraba de averile secularizate si mai putin de copiii rataciti
3. Parintii – care habar nu au ce fac copiii lor (cu ei ar fi trebuit sa incep)
4. Saracia – evidenta in cele mai multe zone ale Romaniei.
5. sistemul de ‘valori’ care domina socialul actual.

Iar lista poate continua!

Cred ca a sosit momentul ca tot ceea ce am scris mai sus sa devina subiect de dezbatere. Da, am spus-o si o repet – fundamentalismul si fanatismul religios – de orice gen si sub orice fel de manifestare – sunt periculoase atunci cand intra in zona aceasta a tinerilor teribilisti.

De-a lungul anilor am avut ocazia sa vad mai multi asemenea tineri. Toti au ceva in comun – sunt extrem de agresivi cu cei care indraznesc sa le conteste credintele sau religia.

Ce nu inteleg ei? Un element extrem de simplu, dar important in acelasi timp – Dumnezeu inseamna iubire si orice act ce poate curma viata unor oameni nevinovati se numeste crima!

Foto Credit: mediafax.ro

Link-uri sponsorizate

Comments