10 adevaruri despre iubire

love
Link-uri sponsorizate

Iubirea este probabil cea mai complexa constructie emotinala pe care o poate experimenta un om pe parcursul vietii.

O constructie deloc usor de accesat, ba chiar as indrazni sa spun ca este si extrem de greu de pastrat in conditiile in care omul se afla intr-o continua schimbare.

Paradoxul iubirii este evident – desi este cantata si scrisa de mii de ani, desi este ravnita de milioane si milioane de oameni, iubirea este experimentata cu adevarat de foarte putini dintre noi.

Iar acest lucru se intampla in primul rand din cauza modului in care ne raportam la ea, de multe ori gresit.

Cei mai multi oameni se raporteaza la iubire prin prisma valului de hormoni care le inunda fiinta la inceputul oricarei relatii.

Imbatati de cocktailul hormonal, ei uita de ratiune si astfel isi sporesc sansele de a fi dezamagiti ulterior.

Altii fug ca dracu de tamaie atunci cand le spui ca iubirea se construieste, ca necesita eforturi si timp.

Si uite asa, desi plaja celor care acceseaza iubirea ar trebui sa fie mare, ea se restrange din diferite motive.

Si totusi ce este iubirea? Zilele trecute am gasit un articol interesant pe Psychology Today si m-am gandit ca nu ar fi rau sa-l impartasesc cu voi.

Articolul cu pricina ofera 10 lucruri care explica foarte bine ce este iubirea.

Sa incepem:

1. Iubirea nu inseamna doar pasiune
Latura pulsionala, dorinta fizica, excitatia … sunt extrem de importante in iubire, insa iubirea emotionala este diferita de excitatie. Asta este si motivul pentru care one-night standurile nu se transforma intotdeauna in relatii. Studiile bazate pe scanarile creierului au scos in evidenta faptul ca excitatia se manifesta in zona de motivatie si recompensa a creierului, in timp ce iubirea activeaza zone care au legatura cu grija si empatia.

2. Iubirea poate fi si de moment, dar si de lunga durata
Iubirea poate fi si o traire de moment – o traire in care cei doi simt ca functioneaza identic; insa poate fi si o stare de spirit de lunga durata – acea stare de spirit care ne ajuta sa avem grija de celalalt, sa ne ocupam de starea sa de bine, de dezvoltarea sa.

3. Relatiile de lunga durata necesita timp
Studiile despre relatiile de lunga durata au punctat anumite tipare pe care cuplurile functionale le folosesc – partenerii se gandesc unii la ceilalti atunci cand nu sunt impreuna, se sprijina reciproc, se dezvolta impreuna si isi impartasesc experientele. Partenerii implicati in acest tip de relatii inteleg un lucru extrem de important – relatiile necesita timp.

4. Putem sa ne crestem capacitatea de a iubi
Iubirea nu este o resursa limitata. Cercetatorii sustin ca omul are capacitatea de a-si dezvolta compasiunea folosind anumite practici cum ar fi meditatia. In acelasi timp, se pare ca omul are si capacitatea de a-si creste capacitatea de a iubi.

5. Iubirea este sanatoasa
Desi poate fi asociata de multe ori cu consumul de droguri – mai ales in perioada incipienta – iubirea este sanatoasa. Studiile au scos in evidenta faptul ca oamenii care iubesc au o stare de sanatate mai buna decat cei care traiesc singuri si izolati social. Pentru barbati, cel putin, mariajul imbunatateste starea de sanatate pe termen lung.

6. O putem mentine
Iubirea poate fi mentinuta pe termen lung daca cei doi parteneri o transforma intr-o prioritate a vietii lor. S-a dovedit ca atunci cand ne concentram asupra sentimentelor noastre… avem mai mari sanse sa experimentam sentimente de apreciere reciproca si sa cunoastem fericirea. Studiile au aratat ca atunci cand ne exprimam recunostinta se formeaza un set de emotii pozitive atat in cazul emitentului, cat si in cazul receptorului.

7. Nu este directionata spre o singura persoana
Iubirea nu este obligatoriu directionata spre o singura persoana. Atunci cand ne focusam pe sentimentele noastre, atunci cand experimentam starile de satisfactie generate de iubire… ne transformam in niste persoane iubitoare in general.

8. Iubirea nu este neconditionata
Da, ati citit bine – iubirea nu este neconditionata. Iubirea are la baza simtul sigurantei si al increderii. Pentru a ne conecta la acest nivel… zona prefrontala a cortexului trebuie sa trimita semnale catre amigdala (centrul de alarma din creier) pentru a genera un raspuns. Oamenii care au fost traumatizati in copilarie, au fost neglijati sau abuzati pot avea probleme vis-a-vis de sentimentul de siguranta. Ei pot fi tematori si putin dispusi spre a se deschide spre o iubire adevarata.

9. Iubirea este contagioasa
O persoana care manifesta compasiune, grija si empatie ii poate inspira si pe ceilalti sa se poarte la fel. Asta inseamna oarecum ca iubirea este contagioasa – evident in sensul bun.

10. Iubirea nu tine la nesfarsit
Nu este obligatoriu ca iubirea sa tina ca in povesti – pana la adanci batraneti. Si totusi, tinand cont de faptul ca iubirea este o constructie mentala, ea poate fi extinsa pe o perioada lunga de timp. Totul tine de exercitiu si de modul in care ne raportam la iubire. Cercetatorii au descoperit ca scanarile creierului oamenilor care isi iubeau partenerii dupa foarte multi ani de relatie aratau la fel cu scanarile creierului unor oameni care erau proaspat indragostiti. Deci se poate.

Cam astea ar fi cele zece adevaruri despre iubire. Adevaruri demonstrate si studiate.

Din pacate, foarte multi oameni continua sa creada in vorbe de duh, in clisee care nu au nicio legatura cu realitatea… fara sa-si dea seama ca adoptand aceasta atitudine nu fac altceva decat sa se indeparteze de ceea ce isi doresc de fapt – de iubire!

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Foto Credit: blogs.library.mcgill.ca

Link-uri sponsorizate

Comments