Trolii sunt narcisisti, psihopati si sadici

trol
Link-uri sponsorizate

Navigand printre narcisisti, psihopati si sadici – cam asa ar putea fi descris peisajul social-media.

Zilnic stam pe Facebook si urmarim sute sau chiar mii de postari ale unor oameni cu care nu avem nimic de-a face.

Unele discutii ni se par ridicole, altele sunt interesante si ne indeamna sa ne implicam, iar altele pur si simplu nu conteaza.

Ei bine, desi vorbim despre libertate de exprimare si despre democratie, internetul este plin de troli – oameni care abia asteapta sa le faca rau altor oameni. Intimidarea asta ii excita, le hraneste ego-ul. Ei nu construiesc practic nimic, ci doar distrug, crezand ca facand acest lucru sunt super-cool, super-smart, super-free.

In realitate, ei sunt super-praf… sunt niste indivizi cu comportamente narcisice, ce prezinta pronuntate tuse de sadism, niste psihopati autentici.

Un studiu publicat recent in revista Personality and Individual Differences si preluat de Psychology Today, arata ceea ce multi stiau de ceva vreme – trolii sunt niste persoane cat se poate de naspa.

Care este rolul lor? Sa intervina intr-o discutie cu scopul de a enerva si de a rupe firul discutiei. De cele mai multe ori, ei au un singur obiectiv – sa-i enerveze pe toti cei care participa la discutie. Iar pentru asta apeleaza la toate armele din dotare – minciuni, exagerari si atacuri la persoana.

Ce om normal la cap ar face asa ceva? Ce om normal la cap s-ar bucura cand i-ar vedea pe toti ceilalti ca se enerveaza?

Cercetatorii canadieni au studiat testele de personalitate efectuate pe un esantion de 1200 de persoane. Fiecare persoana a trebuit sa raspunda si la un set de intrebari legate de comportamentul pe care il are pe Internet.

Prin acest studiu, cercetatorii au vrut sa vada ce legatura exista intre troli si zona neagra a personalitatii umane – o zona unde exista narcisisti, machiavelisti, psihopati si sadici.

La final, canadienii au observat ca persoanele care au spus ca trolismul este activitatea lor preferata pe Internet aveau cele mai mari scoruri in zona neagra a personalitatii umane.

Concluzia? Trolii sunt persoane cat se poate de sadice! Iar sadismul nu are cum sa fie un semn de sanatate psihica. Ei pur si simplu se bucura cand fac rau. “Sadicii vor sa se distreze, iar Internetul este spatiul lor de joaca”, a spus unul dintre autorii acestui studiu.

Astfel, cercetatorii ii sfatuiesc pe utilizatorii de Internet ca atunci cand se confrunta cu trolii sa ia in calcul doua lucruri – 1. trolii sunt persoane care au probleme psihice si 2 –  suferinta ta le produce lor placere.

Concluzia finala? Cea mai buna arma impotriva trolilor este butonul de block. Direct si fara prea mult timp pierdut cu discutii inutile.

Foto Credit: Narcis Virgiliu

Link-uri sponsorizate

Comments