Rutina – ucide sau intretine iubirea?

eu3
Link-uri sponsorizate

Oamenii se tem de rutina ca dracu de tamaie. Sigur, nu l-am intalnit pe ucide-l toaca pentru a vedea daca se confirma aceasta vorba, insa am intalnit multi oameni care se sperie doar cand aud cuvantul rutina.

Rutina este cumva cel mai mare dusman al omului modern. Intr-o lume in care totul se schimba, intr-o lume a super-ofertelor, intr-o lume a reducerilor sezoniere, omul nu vrea sa aiba parte de rutina in viata lui, cu atat mai putin acasa.

Si uite asa, partenerii de cuplu ajung un soi de saltimbanci, de bufoni ai regelui, de creativi din cele mai tari agentii ale lumii – obligati sa fie originali la comanda.

In lumea cererii si ofertei, partenerul de cuplu (femeie sau barbat) este obligat sa-si updateze zilnic oferta pe care i-o propune celuilalt.

Altfel va fi judecat si condamnat pe vecie pentru RUTINA in forma repetata.

Okay, frana, va propun sa ne gandim putin – oare rutina chiar ucide iubirea sau de fapt o cimenteaza?

Asa cum am mai scris si cu alte ocazii, spre deosebire de indragostire – care este un cocktail de substante secretate de creier – iubirea vine la pachet cu alte atuuri – pasiune, intimitate si angajament – fiecare dintre ele avand propriile particularitati.

Iubirea are nevoie de timp, de cunoastere, de exercitiu in doi… deci de rutina! Indragostirea nu are nevoie de rutina, ci doar de arderi! Aici se face diferenta si de asta cred ca indragostirea este preferata de multi.

Iubirea are nevoie de rutina… Ooops, oare asta sa fie motivul pentru care atatia oameni fug de rutina? Pentru ca de fapt fug de iubire? Este o varianta.

Ce inseamna rutina? DEX-ul zice asa – Capacitate castigata printr-o practica indelungata; (depr.) obisnuinta de a actiona sau de a gandi totdeauna in acelasi fel. Totalitatea obisnuintelor sau a prejudecatilor considerate ca fiind un obstacol in calea noului, a creatiei sau a progresului.

Practica indelungata! Pai iubirea are nevoie de practica indelungata. Ce inseamna o relatie de lunga durata? Practica indelungata… ceea ce inseamna rutina, nu-i asa?

Cum poti sa traiesti o lunga perioada de timp langa o persoana fara sa o cunosti, fara sa ii accepti bunele si relele, fara sa experimentezi traiul in doi?

Ce ar fi un sportiv fara rutina? Un Messi care ar da tot timpul mingea in tribuna. Ce ar insemna un dansator fara rutina? Un pacalici de care ar rade toata lumea.

Incearca sa dansezi tango din prima. Iti iese? Fac pariu ca te poti trezi cu o entorsa de toata frumusetea.

Nu iese… ca sa ajungi un bun dansator de tango ai nevoie de mii de ore de repetitii. Si atunci de ce ai senzatia ca in iubire e altfel?

Si in iubire ai nevoie de mii de ore de repetitie, de mii de ore de practica – doar asa poti ajunge un iubit/a bun.

Vorba aia – repetitia e mama invatarii! Asa e si in iubire.

Sigur, e frumos sa mergi in vacante, la club, restaurant, film etc… sa faci tot felul de nebunii, insa haideti sa fim seriosi – 90% din timp inseamna practica de cuplu, inseamna atingeri, mangaieri, comunicare, colaborare, parteneriat.

Strazile din Paris le poti vedea si singur, insa caldura din ochii ei s-ar putea sa nu o mai intalnesti prea curand. La film poti merge si singur, insa imbratisarile ei si mangaierile ei pe obraji sunt priceless.

Da, ia ganditi-va bine, cat de mult conteaza gesturile mici, marunte? Nu cumva conteaza mai mult decat vacantele si iesirile la club? Sigur, unii vor spune ca este o chestiune de gust. De acord…

Revenind la rutina, eu cred ca ea iti asigura acea stabilitate a cuplului, stabilitate care-ti permite sa incepi sa descoperi si sa experimentezi lucruri noi … in DOI!

Adica acele lucruri pe care nu te gandesti sa le experimentezi alaturi de o persoana pe care nu o cunosti. Atunci cand cei doi se cunosc perfect, cand se stiu ca pe propriile buzunare, ei pot trece la un alt nivel, pot incepe activitati in doi care le pot picanta viata de cuplu.

Mi se pare ca cei mai multi oameni se raporteaza gresit la rutina. Nu, rutina nu este un pericol, ci o baza care-ti asigura explorarea unor lucruri noi. Rutina poate fi un pericol doar pentru cei care se tem sa cunoasca sau care se tem sa se deschida in fata partenerilor lor. Ei sunt cei care fug de iubire (rutina) pentru ca de fapt fug de ei insisi.

In concluzie ce face rutina – ucide sau intretine, intareste iubirea? Eu spun ca intretine si intareste iubirea, dar, asa cum am scris mai sus, raspunsul variaza de la individ la individ in functie de cum ne raportam la ideea de rutina.

P.S.1: Cea de-a doua mea carte s-a lansat. Daca vrei sa comanzi ‘Iubirea de la A la Z – Alfabetul relatiilor’, o poti face de AICI

Link-uri sponsorizate

Comments